25 C
Tuzla
04.07.2022.

VSTVBiH – Saradnjom pravosuđa i medija do odgovornog i kvalitetnog informisanja građana

Kontinuirana saradnja medija i pravosuđa ključna je za unapređenje transparentnosti pravosuđa, te kvalitetno i tačno informisanje građana i treba se zasnivati na stručnosti i profesionalizmu, jedan je od zaključaka dvodnevnog okruglog stola u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH), održanog na Vlašiću u okviru projekta „EU podrška reformama pravosuđa u BiH“ koji finansira EU.

Teme okruglog stola bile su implementacija Komunikacijske strategije VSTV-a BiH i pripadajućeg Akcionog plana, izazovi s kojima se sudovi, tužilaštva i mediji suočavaju  prilikom izvještavanja o radu pravosuđa, kao i diskusija o najboljim modalitetima saradnje koji će doprinijeti kvalitetnom informisanju građana o radu pravosudnih institucija.

Komunikacijska strategija VSTV-a BiH i Akcioni plan usvojeni su na sjednicama Vijeća koje su održane 15. i 16. decembra 2021. godine i  13. i 14. aprila 2022. godine.

– Usvajanjem Komunikacijske strategije i pripadajućeg Akcionog plana, VSTV BiH je pokazao stratešku opredijeljenost za unapređenje transparentnosti rada ne samo ove institucije već pravosuđa u cjelini – istakla je potpredsjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović Butigan.

Naglasila je da ovaj događaj treba da posluži kao platforma za otvoren razgovor o izazovima i poteškoćama s kojima se mediji i pravosuđe suočavaju prilikom izvještavanja o radu pravosudnih institucija.

Također je izrazila uvjerenje da razgovori u formi neposredne razmjene informacija mogu bitno olakšati rad kako novinarima tako i uposlenim u pravosuđu.

Razgovarano je o poteškoćama prilikom izvještavanja o radu pravosuđa, te načinima saradnje pravosuđa i medija u interesu građana kroz veće otvaranje pravosudnih institucija prema javnosti, kao i veću odgovornost novinara i bolje poznavanje pravosudne materije prilikom informisanja građana.

Primjenjivost Komunikacijske strategije i Akcionog plana dovela bi do veće transparentnosti u radu pravosudnih institucija u cilju poboljšanja percepcije bh. javnosti, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

Predstavnici pravosudnih institucija su pokazali razumijevanje za praktične izazove s kojima se susreću novinari pri izvještavanju o radu pravosuđa te su naglasili da će raditi na njihovom umanjenju odnosno uklanjanju.

Tokom diskusije istaknuta je važnost unapređenja međusobnog razumijevanja i specifičnih potreba s jedne strane pravosudnih institucija i s druge strane medija, u cilju blagovremenog informiranja javnosti.

Realizacija dvodnevnog okruglog stola je jedna od aktivnosti iz Akcionog plana Komunikacijske strategije. VSTV BiH planira nastaviti ovu komunikacijsku praksu, vjerujući da će doprinijeti boljem informisanju medija o radu pravosuđa te, posljedično, kvalitetnijem informisanju građana, navodi se u saopćenju.

POSLJEDNJE DODANO