VTK BiH će i u 2021. biti podrška privrednicima, u toku izrada digitalne komore

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

“Iza nas je zaista teška godina. Nadamo se da iduća neće biti ni blizu ove i da će doći do blagog oporavka” kazao je na novogodišnjem prijemu za predstavnike medija predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković.

“Uspoređujući ovu godinu sa jednakim periodom prošle godine možemo kazati da je naš izvoz na ukupnom planu pao za 11 posto, dok je uvoz pao za 14,8 posto. Uzimajući u obzir neke druge zemlje u našem okruženju, moramo kazati da bilježimo neki lagani oporavak, posebno u periodu nakon mjeseci koje zovemo mjesecima ‘lockdowna’, a to su treći, četvrti i peti mjesec ove godine“, naglasio je Vuković.

Taj oporavak se bilježi u metalskom sektoru, elektro sektoru, drvnoj industriji i nešto u tekstilnoj industriji.

“Ne možemo kazati da smo sa svim tim zadovoljni, jer ipak će ovaj oporavak trebati više vremena. Vanjskotrgovinska komora BiH u vremenu pandemije predložila je vlastima u BiH svih razina 40 različitih mjera, od kojih su 33 zaista usvojene, dok su pojedine i u fazi implementiranja. Nadamo se da ćemo i dalje ostati takvi snažni partneri”, kazao je predsjednik VTK-a.

Naglasio je da su bili puno brži, nego što su to bili ostala tijela vlasti.

“Prilično smo kritični prema njima, tj. prema državnoj službi koja je u vrijeme pandemije bila na godišnjim odmorima, izolacijama itd.”, istakao je Vuković.

Shodno navedenom, Vanjskotrgovinska komora je kreirala strateške pravce djelovanja u 2021. godini, a koji će biti adaptirani postojećem globalnom privrednom problemu.

“I dalje ćemo se fokusirati na smanjenje negativnih učinaka pandemije na privredu BiH i nastaviti raditi na predloženim mjerama. Radit ćemo na poboljšavanju poslovnog ambijenta u BiH, zastupanju interesa bh. privrednika u zemlji i inostranstvu i njihovoj edukaciji, promoviranju izvoza i izdavanju javnih dokumenata”, poručio je on.

Vuković je istakao namjeru da u idućoj godini digitaliziraju veliki broj usluga kako bi bile dostupne svakom privredniku – puno brže, transparentije, a samim tim i konkurentnije.

“Kao pioniri digitalne transformacije, radili smo analizu trenutne digitaliziranosti u svim privrednim granama Bosne i Hercegovine. Ta faza je završena, potom smo prešli na digitalizaciju komorskog sustava i uveli dodatne usluge”.

Jedan od budućih projekata koji VTK planira realizovati je «Digitalna komora» po uzoru na zemlje regije, odnosno Hrvatske i Srbije koji su digitalizovani sa svim svojim uslugama.

“Digitalna komora će biti dostupna svim privrednicima kako bi olakšala poslovanje i traženje poslovnih partnera i drugih investitora. To su elektronske usluge koje su mnogo brže, jegitnije i što na koncu olakšava komunikaciju sa privrednicima. U ovakvim situacijama dolazimo u situaciju da smanjimo članarine i olakšamo privrednicima”, istakao je Vuković.

Na kraju, Vuković je poručio da VTK BiH otvara nova tržišta i da se ne smiju fokusirati samo na postojeća.