22.8 C
Tuzla
29.09.2022.

VTK BiH – Ukupan obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u prvom polugodištu 23,2 milijarde KM

Obim vanjskotrgovinske razmjene BiH u prvom polugodištu je 23,2 milijarde maraka. U našu zemlju je uvezeno roba vrijednosti 13,9 milijardi, a iz BiH izvezeno 9,3 milijarde KM. Izvoz je u odnosu na šest mjeseci prošle godine povećan za 39 posto, a uvoz za 42 posto, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH. U trećem mjesecu, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, zabilježen je ogroman uvoz, kakav nije bio nikada do sada. Uvozilo se od pšenice do repromaterijala.

”Pokrivenost uvoza izvozom u odnosu na prošlu godinu isti period pala je za 2,3 posto i sada iznosi 66,6 posto. Ako pogledamo entitete, vidjet ćemo da Federacija BiH lošije stoji u odnosu na ovaj procenat jer ima pokrivenost sa 62,7 posto, RS stoji bolje jer ima 80,4 posto i Brčko Distrikt je 57,3”, naveo je Zdravko Marinković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Najznačajnija razmjena Bosne i Hercegovine je sa Evropskom unijom, gdje izvozimo više od 72 posto svojih roba. Najviše robe iz BiH bude izvezeno u Njemačku, Austriju i Italiju.

”Tu je naravno i nama susjedna Hrvatska, ali ne možemo biti zadovoljni imajući u vidu da je uvoz iz Hrvatske u značajnoj mjeri veći od izvoza iz BiH. Naravno, tu su i zemlje CEFTE sa 19 posto izvoza i 15,8 posto uvoza gdje Srbija prednjači. Značajne iskorake u okviru CEFTE smo napravili kada je u pitanju izvoz pojedinih kategorija hrane u Crnu Goru”, ističe on.

Što se tiče izvoza iz BiH, najviše se odnosi na električnu energiju i metalsku industriju koja bilježe dobre rezultate, pa je u šest mjeseci izvezeno koliko za cijelu prošlu godinu.

”U prvom polugodištu ove godine izvezeno je proizvoda iz metalskog sektora u vrijednosti 3,9 milijardi i to je više za 1,1 milijardu ili procentualno 42 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ovom povećanju u najvećoj mjeri je doprinijelo povećanje izvoza aluminija i njihovih dijelova, dijelova od željeza i čelika, te izvoza elektro industrije”, ističe Momčilo Komljenović, zamjenik generalnog sekretara Vanjskotrgovinske komore BiH.

Kada je u pitanju uvoz, u šest mjeseci, u Bosnu i Hercegovinu je najviše uvezeno nafte, kamenog uglja, automobila i lijekova. Iako se nakon dvije godine pandemije korona virusa očekivalo da će početak ove godine biti svjetliji po pitanju privrede i izvoza, to se nije desilo zbog globalne krize koja je rezultat ruske invazije na Ukrajinu. Očekivanja su da će tek u narednom periodu biti bolje stanje, jer je u junu došlo do stabilizacije cijena nekih proizvoda.

POSLJEDNJE DODANO