31 C
Tuzla
16.08.2022.

VTKBiH -Apel da se iznađe rješenje za probleme u vezi s dugim zadržavanjem na graničnim prijelazima

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine uputila je još jednom apel nadležnim institucijama u BiH da se što hitnije pristupi iznalaženju adekvatnih rješenja zbog dugog zadržavanja robe na graničnim prijelazima, posebno u već započetoj sezoni izvoza lako kvarljive robe.

Iz VTKBiH podsjećaju da je u Komori nedavno održan sastanak na temu hitnog rješavanja dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prijelazima sa Republikom Hrvatskom kroz otvaranje dodatnog BIP-a i “zelenih koridora”, te produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora u sezoni, a kojem su pored izvoznika prisustvovali i predstavnici institucija od kojih je traženo dalje postupanje po zaključcima sastanka.

Do danas, Komora je, slijedom navedenih zaključaka, zvanično zaprimila samo jedno očitovanje, i to od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, navode iz VTKBiH.

Iz Komore izražavaju veliko žaljenje zbog nereagiranja nadležnih u situaciji koja zahitjeva razumjevanje i hitnu reakciju svih aktera kako bi se pomoglo privrednicima da realiziraju svoje ugovorene poslove.

– Ovom prilikom, još jednom, u ime bosanskohercegovačkih izvoznika i prijevoznika, apelujemo na nadležne da hitno reagiraju i u skladu sa svojim nadležnostima – saopćeno je iz VTKBiH.

POSLJEDNJE DODANO