WHO: Ukidanje mjera za sprečavanje širenja koronavirusa mora biti postepeno

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u utorak da ukidanje restriktivnih mjera uvedenih zbog sprečavanja širenja novog koronavirusa mora biti postepeno, a ukoliko bi se ograničenja ublažila prerano, došlo bi do ponovnog porasta broja zaraženih.

– Mjere zabrane rada pokazale su se efikasnim i ljudi moraju biti spremni na novi način života kako bi se društvu omogućilo funkcionisanje dok se koronavirus ne dovede pod kontrolu – rekao je Takeshi Kasai, regionalni direktor WHO-a za Zapadni Pacifik.

– Moramo prilagoditi životni i zdravstveni sistem epidemiji – poručio je on na internetskoj konferenciji za novinare, javio je Reuters.

– Barem dok se ne nađe vakcina ili veoma efikasan medicinski tretman, taj proces će morati da postane naša nova norma – kazao je on.

Poručio je da vlade koje razmatraju ukidanje mjera trebale bi da to čine pažljivo i postepeno i da nastave sa praćenjem epidemiološke situacije.

– Sve dok postoje zaraženi novim koronavirusom, nijedna zemlja nije sigurna od potencijalno velikog novog talasa epidemije – upozorio je Kasai.

(RTV Slon/Fena)