Wigemark: Neće biti konkretnog povećanja plata dok ne dođe do smanjenja nameta

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark ocijenio je da u BiH postoji nesrazmjer između prevelikog javnog i premalog privatnog sektora.

On je novinarima izjavio da je tokom sastanka sa predstavnicima Unije udruženja poslodavaca RS bilo riječi o evropskim integracijama i ulozi privatnog sektora u tom procesu, ali i angažmanu i promociji predstojećih reformi i odluka koje bi nove vlasti trebale da donesu.

“Danas smo zaključili da su poreska opterećenja na rad još previsoka u ovoj zemlji i da neće biti konkretnog povećanja plata dok ne dođe do njihovog smanjenja. Takođe, obrazovni sistem mora uvesti više prakse da bi učenici stekli vještine, koje će omogućiti veće zapošljavanje. Potrebno je uspostaviti obrazovne centre koji bi se koristili za edukaciju i unapređenje vještina u saradnji sa školama i vlastima”, naveo je Wigemark, piše Akta.ba

Prema njegovim riječima, potrebna je i temeljna reforma javne uprave, koja bi obuhvatila inspekcijski režim, ali i glomaznu birokratiju i komplikovne birokratske procedure.

“Potrebno je i smanjenje parafiskalnih nameta”, smatra Wigemark.