World Wide Web slavi 30 godina postojanja: “WWW je tek jedan dio interneta”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

World Wide Web ili skraćeno WWW jedna je od najkorištenijih usluga Interneta koja omogućava pregled hipertekstualnih dokumenata. Dokumenti mogu sadržavati tekst, slike i multimedijalne sadržaje a međusobno su povezani tzv. hiperlinkovima. Za korištenje i prikaz sadržaja koriste se računarski programi koji se nazivaju “web browser”.

Web se često pogrešno koristi kao sinonim za Internet, a zapravo je jedan njegov dio i predstavlja uslugu kojom se ostvaruje razmjena podataka preko te svjetske računarske mreže.

Svjetska mreža je međunarodna mreža računarskih baza podataka koje koriste internet i njegov poseban sistem za povezivanje informacija. Odmah po nastajanju, a danas više nego tada, svjetska mreža bila je nepregledno more informacija koje teku, koje se mijenjaju i po obliku i po sadržaju. Nijedan servis kao internet nije uspio preuzeti i odrediti novu generaciju medija kao što je to uspjelo mrežnom servisu interneta.

Slobodna razmjena ideja i informacija bila je osnovni postulat širenja mreže, ali i njegova podsticajna formula razvoja. Upravo je pojava i brzina primjene mrežne tehnologije potvrdila masovnu društvenu potrebu za novim oblikom razmjene informacija, ali i omogućila bolje razumjevanje novih medija i tehnologije interneta. Projekt kojim je počeo razvoj Weba predložili su 1990. u CERN-u engleski inženjer i naučnik Tim Berners-Lee i belgijski naučnik Robert Cailliau.