21.7 C
Tuzla
04.07.2022.

WTO obećao da će učiniti više za globalnu sigurnost hrane

Ministarski sastanak Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Ženevi finalizirao je nekoliko sporazuma u petak rano ujutro nakon što su predstavnici 164 zemlje članice produžili svoje razgovore za jedan dan.

Dugotrajan pljesak počeo je među delegatima kada je postalo jasno da neće biti prigovora na sporazum.

“Ne idete kući praznih ruku”, rekla je čelnica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala, dodajući da su dogovori dokazali da je WTO “sposoban odgovoriti na vanredne situacije našeg vremena”.

Članice WTO-a dogovorile su ograničenu suspenziju patenata vakcina protiv COVID-a 19 kako bi se omogućila proizvodnja u više zemalja. Također su usvojili sporazum o zabrani subvencioniranja ilegalnog i nereguliranog ribolova.

Delegati su također obećali da će učiniti više kako bi se osigurala globalna sigurnost hrane i produžili su sporazum prema kojemu se zasad ne uvode nove carine na međunarodnu trgovinu.

Konačno, na sastanku je dogovoren pristup za provedbu hitnih reformi načina rada WTO-a.

Na pregovorima o novom poljoprivrednom sporazumu nije postignut dogovor.

U završnoj deklaraciji također je naglašena važnost podrške sudjelovanju zemalja u razvoju u međunarodnoj trgovini i važnost posebnog razmatranja njihovih potreba.

WTO-ov mehanizam za rješavanje sporova, koji je zapravo suspendiran blokiranjem novih imenovanja u žalbenom sudu WTO-a od strane Sjedinjenih Američkih Država, trebao bi nastaviti s radom za dvije godine.

RTV Slon/Fena

POSLJEDNJE DODANO