Za 10. septembra sazvana sjednica Kolegija Predstavničkog doma PSBiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije – SDA) sazvao je za utorak, 10. septembra, sjednicu Kolegija tog doma koji je posljednji put zasjedao prije dva mjeseca.

U tom periodu nije bilo ni sjednica Predstavničkog doma, iako su pred poslanicima i delegatima brojne obaveze, a jedna od stvari koja čeka je i usvajanje ovogodišnjeg budžeta dokumenta kojeg je Vijeće ministara na prijedlog Ministarstva finansija i trezora podržalo i uputilo Predsjedništvu BiH prošle godine.

Državne institucije stoga su na trećoj tromjesečnoj odluci o privremenom finansiranju te bi sada članovi Kolegija trebali razmatrati budžet koji im je uputilo Predsjedništvo BiH zadnjeg dana jula i uz Mišljenje Zakonodavno-pravnog sektora od 27. augusta.

Kolegij bi trebao odrediti nadležne komisije za razmatranje nekoliko zakonskih rješenja i drugih akata, ali ta radna tijela nisu još uvijek formirana.

Potrebno je imenovati članove šest radnih tijela Doma (Ustavnopravna komisija, Komisija za vanjske poslove, Komisija za vanjsku trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, Komisija za saobraćaj i komunikacije te Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova).

Pred članovima Kolegija je i Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije kojeg je ranije pripremilo Vijeće ministara BiH, a namjera je pojednostaviti usluge građanima i poslovnoj zajednici u BiH i olakšati promet elektronskih dokumenata u javnoj upravi.

Na dnevnom redu koji ima više od 20 tačaka je i odgovor Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH na zaključke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH s hitne sjednice održane u junu.