26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Za 16 preduzeća iz BiH 3,51 milion KM bespovratnih sredstava

Evropska unija (EU) je kroz projekat EU4AGRI podržala investicije 16 bosanskohercegovačkih preduzeća, obrta i zadruga sa ukupno 3,51 milion KM bespovratnih sredstava s ciljem podrške poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Kako je saopšteno iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koji je bio otvoren od 30. jula do 30. septembra 2020. godine, pristigle su ukupno 74 prijave od kojih je njih 16 ispunilo propisane uslove.

“Ovih 16 odabranih projekata predstavilo je investicije vrijedne ukupno 7,05 miliona KM od čega će projekat EU4AGRI finansirati 3,51 milion KM”, navodi se u saopštenju.

Svaki podnosilac prijave mogao je aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 60.000 do 300.000 KM (bez PDV-a), te je morao osigurati vlastito sufinansiranje od minimalno 35 posto ukupnog iznosa predložene investicije.

“Projekat EU4AGRI će i u budućnosti nastaviti sa podrškom poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BIH te se očekuje objavljivanje novog javnog poziva za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u junu 2021. godine”, navodi se u saopštenju.

Pojašnjeno je da je EU4AGRI četverogodišnji (2020-2024) projekat čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH. EU4GRI je vrijedan 20.25 miliona eura i finansira ga Evropska unija sa 20 miliona eura, a sufinansiraju sa 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

“Projekat se fokusira na povećanje ulaganja u poljoprivredno-prehrambeni sektor i povećanje znanja i vještina poljoprivrednih proizvođača i drugih učesnika u vrijednosnom lancu kroz prošireno pružanje savjetodavnih usluga i poboljšanje ekonomskih prilika u ruralnim područjima. Projektom se također podržava unapređenje politika kroz niz aktivnosti, uključujući jačanje institucionalnih kapaciteta i usluga, kao i poboljšanja u javnim politikama i regulatornom okviru”, navodi se u saopštenju.

RTV Slon/ BIznisinfo.ba

Vezane vijesti

TUZLA