Za bh. studente mogućnost studiranja na najboljim ruskim univerzitetima

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Prezentacija ruskih univerziteta održana je danas na Filozofskom fakultetu Sarajevo u organizaciji Filozofskog fakulteta, Instituta za pitanja edukativne politike “Eureka” i podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Dekan Filozofskog fakulteta Muhamed Dželilović istakao je značaj međunarodne saradnje u oblasti visokog obrazovanja.

– Kroz okvirne ugovore o saradnji pokušavamo da što više proširimo i poboljšamo međuuniverzitetsku saradnju na svim poljima – rekao je Dželilović, dodavši da su temelj svake saradnje jezik i kultura.

Ambasador Ruske Federacije Petar Ivancov navodi da je riječ o vodećim univerzitetima u Rusiji koji se nalaze na spiskovima najboljih u svijetu.

Razmjena studenata, smatra ambasador Ivancov, značajan je element međudržavne saradnje.

Univerziteti koji su se uz prezentacije i promotivne štandove predstavili u auli Fakulteta su: Sankt Peterburški državni univerzitet, Moskovski državni psihološko-pedagoški univerzitet, Akademija muzike “Gnjesini”, Državni pedagoški univerzitet “Lav Tolstoj” (Tula), Moskovski državni univerzitet prehrambene industrije i Finansijski univerzitet Vlade Rusije.

S obzirom na postojeći trend pada interesa za ruski jezik, kad je riječ o studiranju na predstavljenim fakultetima, moći će da se uključe i studenti bez znanja tog jezika.

Prezentacije ruskih univerziteta u okviru kojih su predviđena i javna predavanja, radionice, diskusije o temama visokog obrazovanja u Rusiji, osim na Filozofskom fakultetu održavaju se i na Mašinskom fakultetu, dok je za sutra predviđena prezentacija na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu (Mašinski fakultet, Muzička akademija) te na Palama na Filozofskom fakultetu.

(RTV Slon/Fena)