27 C
Tuzla
18.07.2024.

Za godinu dana u BiH prikupljeno i odstranjeno 613,5 hiljada tona otpada

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je podatke o preradi i odstranjivanju otpada u Bosni i Hercegovini za referentnu 2020. godinu.

Izvještajne jedinice bili su poslovni subjekti i dijelovi poslovnih subjekata koji su registrirani kao sakupljači otpada prema Klasifikaciji djelatnosti (KD BiH 2010) razvrstani u područje djelatnosti E – Snabdijevanje vodom, uklanjanje otpadnih voda, upravljanje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša.

Poslovni subjekti koji vrše preradu i odstranjivanje otpada, prikazuju količine otpada koje su u
referentnom periodu preuzete od drugih s namjerom daljnjeg upravljanja otpadom.

Imajući u vidu pokrivenost izvještajnih jedinica samo za oblast E – klasifikacije djelatnosti BiH, ukupna količina prerađenog i odstranjenog otpada iznosila je 613.597 tona u 2020. godini.

Od ukupne količine prikupljenog otpada 77,2 posto je prikupljeno sa područja Bosne i Hercegovine, uvoz iz drugih zemalja je iznosio 1,5 posto, a uskladištena količina je iznosila 13,6 posto.

Po načinu upravljanja otpada 11,9 posto je bilo privremeno uskladišteno, 36,8 posto prerađeno i 50,2 posto predato drugom poslovnom subjektu na daljnju preradu i zbrinjavanje.

Direktive i zakoni EU, a prije svega Direktiva 94/62/EC o ambalaži i ambalažnom otpadu,
postavljaju princip „produžene odgovornosti proizvođača“, da recikliraju i iskoriste ambalažni
otpad koji nastaje na tržištu nakon konzumiranja njihovih proizvoda.

Posmatrajući period 2014-2020, trend pokazuje porast ukupne količine prikupljenog otpada, kao i količine predate drugome na upravljanje. Značajnije količine otpadnih materija su također uvezene i prerađene.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA