Za inovativne poslovne ideje dostupno još 750.000 eura bespovratnih sredstava

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Peti javni poziv za dodjelu grant sredstava iz Challenge fonda za inovativne poslovne ideje otvoren je danas. Inicijalna sredstva u iznosu od 750.000 eura namijenjena su zrelim privrednim subjektima sa područja BiH i Švedske, kao i startupima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.

Za potencijalne korisnike iz kategorije startupa, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta od 10.000 eura, dok korisnici iz kategorije zrelih privrednih subjekata do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 eura. Aplikanti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50 posto ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period implementacije projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci.

Sve predložene aplikacije biće ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterijuma – inovativnost poslovne ideje, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.

Aplikacije na ovaj poziv moraju biti podnesene u elektronskoj formi u skladu s uputstvima koja se nalaze u dokumentu Smjernice/Vodič za aplikante, koji se može preuzeti na www.c2c.ba. Samo aplikacije dostavljene putem elektronske forme, koja se nalazi na www.c2c.ba  biće uzete u razmatranje, dok se štampane aplikacije ili aplikacije dostavljene mailom neće razmatrati.

Rok za podnošenje aplikacija je 24. mart ove godine do 16 sati.

Challenge fond uspostavljen je u okviru projekta Challenge to Change – C2C koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u BiH, a koji kroz četiri godine provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske (РАРС). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.

U okviru prethodna četiri poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Challenge fonda prijavila su se 2.074 aplikanta. Do sada je ugovoreno 110 korisnika granta, a ukupna vrijednost dodijeljenih grant sredstava je 2.500.866 eura. U toku je potpisivanje ugovora sa još 38 korisnika kojima će biti dodijeljeno oko 844.000 eura bespovratnih sredstava, saopćeno je iz SERDA-e.