Za ponedjeljak zakazan konsultativni sastanak s bošnjačkim delegatima u Domu naroda

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Dopredsjedavajući Doma naroda Federalnog parlamenta Jasenko Tufekčić pozvao je delegate iz Kluba Bošnjaka u ponedjeljak na konsultativni sastanak o tome kako riješiti krizu nastalu zbog toga što još nije okončano formiranje zakonodavne vlasti na nivou Federacije BiH.

Tufekčić je za Fenu izjavio da će se konsultacije odnositi na eventualno zakazivanje vanredne sjednice Doma naroda radi usvajanja budžeta Federacije BiH za ovu godinu kako bi bila omogućena isplata penzija i svih drugih davanja budžetskim korisnicima. Istovremeno je riječ i o odobravanju finansijskih planova vanbudžetskih fondova.

Federalni budžet za 2019. godinu odobrio je na sjednici 9. januara Predstavnički dom Federalnog parlamenta, ali ne može stupiti na snagu ako ga ne odobre oba doma.

Za razliku od Predstavničkog, novi, postizborni saziv Doma naroda još nije formiran, ali dopredsjedavajući Jasenko Tufekčić smatra da je dosadašnji saziv apsolutno legitiman za donošenje odluka, do konstituisanja novog.

Stoga se Klub delegata Bošnjaka želi uključiti u rješavanje novonastale krize, kazao je Tufekčić, kako penzioneri, invalidi i svi drugi budžetski korisnici ne bi ostali bez primanja, budući da budžet treba potvrditi do 31. januara.

Konsultacije koje je najavio treba da počnu u ponedjeljak u 13 sati u kabinetu dopredsjedavajućeg Tufekčića u zgradi Parlamenta FBiH u Sarajevu.