Za razliku od hrvatskih graničara: Crnogorska granična policija spriječila 300 migranata da uđu na teritorij BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Crnogorski i bosanskohercegovački granični policajci u zajedničkim ophodnjama obilaze 80 kilometara dug zeleni pojas granice između te dvije države i sve češće nailaze na krijumčare koji migrante pokušavaju prevesti preko granice u nehumanim uvjetima, kazali su predstavnici policije za Radio Televiziju Crne Gore.

“U jednom slučaju je pronađeno čak 14 osoba smještenih u jednom putničkom vozilu u nehumanim uvjetima, koje je državljanin Crne Gore namjeravao nezakonito prebaciti u BiH“, kazao je za RTCG Slavko Peković iz crnogorske granične policije.

Kako navode, krijumčari od migranata uzimaju i više od 100 eura po osobi da ih dovedu blizu granice s Hrvatskom ili BiH, a nerijetko migrantima pomaže i lokalno stanovništvo s obje strane granice. Uglavnom se kreću noću, pa crnogorska policija na granicama koristi savremene termovizijske uređaje kako bi ih zaustavila u njihovom poduhvatu.

Prema izvještaju organizacije Border Violence Monitoring, Hrvatska je u Bosnu i Hercegovinu tokom juna i jula nezakonito prebacila 438 migranata.