Za tri i pol godine stradala 81 hiljada metara dužnih arhivske građe

Za tri i pol godine stradala 81 hiljada metara dužnih arhivske građe

Objavio: -
Obilježavanje Međunarodnog dana arhiva u Arhivu TK

U Bosni i Hercegovini, skoro pa ni jedan segment ili oblast djelovanja umjetnosti, ne može se pohvaliti da je na visokim granama. Tako kulturno-historijsko naslijeđe, a ujedno i arhivska građa nikad nisu bili čuvana u mjeri u kojoj su trebebali, kažu historičari. Postoje određeni međunarodni standardi i norme, međutim naša zemlja ni ovdje ne ide standardiziranim pravcem. Prije nekoliko godina donesena je Strategija kulturne politike u BiH, no, ona se ne primjenjuje.

”Da ne govorim o tome da je arhivska djelatnost sad na začelju onoga što se zovu dobra kulturno-historijskog naslijeđa. Prednost se daje posebno u ratu porušenim sakralnim objektima što ja donekle mogu da razumijem, i ostalim dobrima kulturno-historijskog naslijeđa, kategoriziranim posebno, ali zaista arhivska građa tiho odlazi”, kaže historičar Azem Kožar.

Tokom rata u našoj zemlji je stradala 81 hiljada metara dužnih arhivske građe, navodi se u istraživanju koje je proveo profesor Kožar.

”Kad je taj podatak oblikovan, mi smo tada u arhivima imali oko 25 hiljada metara dužnih arhivske građen. Znači više od tri puta je stradalo nego što smo imali u arhivima”, ističe on.

To su dokumenti koji su se čuvali van arhiva, u privatnim kolekcijama. Značajnija je ona dokumentacija koja se čuvala u arhivima, međutim ni ovo nije zanemariv materijal. Institucije za čuvanje takvog materijala posjetile su danas javnost na značaj arhivske građe kao čuvara pisanog kulturno-historijskog naslijeđa društva i države. Ovaj datum se obilježava kao Međunarodni dan arhiva.

”U tom smislu, Arhiv TK se svake godine pridružuje toj tako da kažem svjetskoj arhivskoj porodici u projektima obilježavanja. Želio bih naglasiti da Arhiv TK na ovim projektima prezentacije kulturno-historijskog naslijeđa i popularizacije arhivske djelatnosti ustvari radi tokom cijele godine”, riječi su Omera Zulića, direktora Arhiva TK.

U obilježavanje ovog datuma, uključeni su i mladi naraštaji. Otvorena je izložba ”Bosnoljublje” mladog tuzlanskog slikara Hamze Jahića. Riječ je o djelima koja su nastajala unazad pet godina. Ovo je njegova druga samostalna izložba.

”Predstavljeni su motivi u okviru prirode, Bosne i ima mnogo raznih stvari, životinja i tako dalje”, kaže mladi tuzlanski slikar.

Pored izložbe, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana arhiva prikazan je i dokumentarni film ”So gradi, so razgrađuje”. Učešće su uzeli i učenici Osnovne škole Katoličkog školskog centra ”Sveti Franjo”, zatim Gimnazije ”Ismet Mujezinović” kao i Osnovne muzičke škole Tuzla.