Za život s manje boli: Prezentovan prvi senzor za mjerenje nivoa glukoze u krvi

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Više od pet hiljada uboda samo tokom jedne godine pretrpi svako dijete oboljelo od dijabetesa tipa 1. No, dobra vijest kako za mališane tako i za njihove roditelje jeste da će standardni način mjerenja šećera u krvi biti zamijenjen senzorom za kontinuirano mjerenje. Produkt je ovo inicijative „Za život s manje boli“ čiji je osnovni cilj bio registracija CGM senzora.

”Za razliku od standardnog mjerenja glukoze u krvi, ovaj uređaj mjeri 720 mjerenja unutar 24h. Zahvaljujući tome korisnici mogu dobiti 24-satni glikemijski profil. Tako se mogu otkriti mnoge hipoglikemije koje se do sada nije mogao otkriti na onaj standardan način” rekao je dr. Senad Mešković.

Ovaj senzor prezentovan je u prepunoj Kristalnoj dvorani Hotela Tuzla, a on ima, kažu iz Udruženja građana ”Novi horizonti” nemjerljiv značaj za djecu oboljelu od dijabetesa. Prema nezvaničnim podacima u Tuzlanskom kantonu ima oko 200 oboljele djece.

”Cijena senzora je 140 KM, a cijena transmitera također 140 sa tim da se transmiter može mijenjati svaka tri mjeseca. Što se tiče dostupnosti nadamo se da će Vlada TK, Vlada FBiH iznaći sredstva da se ovi sistemi stave na listu ortopedskih pomagala kako bi bili dostupni svima oboljelim od dijabetesa tipa 1” kaže Indira Bektić Mujkić, predsjednica Udruženja građana ”Novi horizonti” Tuzla.

Inicijativa Za život s manje boli podržali su brojni građani iz svih dijelova naše zemlje, ali i Parlament Federacije Bosne i Hercegovine. Sada iz Udruženja očekuju da federalno ministarstvo zdravstva izradi Pravilnik koji treba odrediti kategorije korisnika.

”Krilatica Za život sa manje ukazuje na to da se korisnici ne moraju bosti nekoliko puta dnevno. Osim te koristi… postoje druge zdravstvene koristi koje mogu utjecati na regulaciju šećerne bolesti jer on uživo može vidjeti posljedice svog stila života i uskladiti cjelodnevni boravak” rekao je dr Mešković.

U Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine prihvaćena je inicijativa „Za život s manje boli”! koju su predložila Udruženja građana iz Tuzle, Mostara, Sarajeva i Banja Luke. Građanima Bosne i Hercegovine, koji boluju od dijabetesa, biće osiguran senzor za bezbolno mjerenje šećera u krvi.

”Ja se zovem Ajla Kikić imam dijabetes zahvaljujem se svima na dolasku i na podršci našem udruženju. Želim da vam kažem da nama oboljelim od dijabetesa puno znači. Hvala!”