20 C
Tuzla
01.12.2023.

Zabilježen porast proizvođačkih cijena u oktobru

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u oktobru više su za jedan posto u odnosu na septembar, te za 8,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U oktobru, u odnosu na prethodni mjesec, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za 1,1 posto, dok su u odnosu na isti mjesec lani zabilježile rast od sedam posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u oktobru više su za 0,8 posto u odnosu na septembar, te za 11 posto u odnosu na oktobar lani.

U oktobru, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 2,6 posto, intermedijarnim proizvodima za 0,5 posto, te netrajnim proizvodima za 0,6 posto, dok je pad od 0,6 posto zabilježen u kapitalnim proizvodima.

Proizvođačke cijene u oktobru, u odnosu na isti mjesec 2020. godine više su u energiji za 5,2 posto, u intermedijarnim proizvodima za 14,8 posto, kapitalnim proizvodima za 1,1 posto, trajnim potrošačkim dobrima za 3,3 posto, te netrajnim proizvodima za 2,4 posto.

U oktobru, u poređenju sa septembrom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda više su u vađenju ruda i kamena za 0,6 posto, prerađivačkoj industriji za 1,1 posto, te proizvodnji električne energije za 0,2 posto.

U porođenju sa istim mjesecom prethodne godine, rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za tri posto, prerađivačkoj industriji za 10,3 posto, te proizvodnji električne energije za 0,5 posto.

RTV Slon / akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA