21.7 C
Tuzla
02.12.2023.

Zabilježeno više od 1.400 zloupotreba javnih resursa za kampanju

Prije službenog početka izborne kampanje u Bosni i Hercegovini zabilježeno je 78 većih stranačkih skupova koji su po svom karakteru bili predizborni – kazala je danas u Sarajevu izvršna direktorica Transparency International BiH (TIBiH) Ivana Korajlić.

Na predstavljanju rezultata dvomjesečnog monitoringa predizbornih aktivnosti u 68 lokalnih zajednica u BiH, ona je navela da su posmatrači TI BiH zabilježili brojne slučajeve kršenja Izbornog zakona te da je zbog toga upućeno 69 prijava Centralnoj izbornoj komisiji. Te prijave se u najvećoj mjeri odnose na zabranjeno oglašavanje van perioda izborne kampanje, ali i druge slučajeve zloupotreba javnih resursa za izbornu promociju.

– CIK je po prijavama TI BiH već kaznio šest političkih subjekata dok se još čeka ishod ostalih postupaka – rekla je Korajlić.

Upozorila je da se u ogromnoj mjeri upotrebljavaju javne funkcije i javne institucije, ne samo za promociju političkih stranaka, već i za indirektnu kupovinu glasova, jer, kako tvrdi, postoji ogromno povećanje trošenja javnog novca za razne vrste jednokratne pomoći.

Predstavnik TI BiH Srđan Traljić istakao je da je zabilježeno i 16 primjera plaćenog oglašavanja javnih preduzeća i institucija kojima se promovišu kandidati na lokalnim izborima, a posebno se ističu slučajevi u Bijeljini, Visokom, Banjoj Luci i Banovićima, gdje se kroz javne kampanje plaćene budžetskim novcem vršila direktna promocija aktuelnih gradonačelnika i načelnika koji su se ponovo kandidovali na lokalnim izborima.

– Na jednom od njih u Doboju, po vlastitom priznanju, predsjednik GO SNSD-a dijelio je novac penzionerima, studentima i mladim bračnim parovima, a slučaj je prijavljen CIK-u zbog kršenja izbornog zakona – naglasio je.

Pojasnio je da su posmatrači TI BiH ispratili 572 javna događaja od kojih se 127 odnosilo na otvaranje infrastrukturnih objekata, a na čak 65 posto događaja prisutnima su se obraćali kandidati na lokalnim izborima što jasno pokazuje njihovu stvarnu svrhu.

– U Banjoj Luci je na otvaranju 950 metara puta zabilježen primjer gdje su stranački aktivisti nosili plakate sa porukama kojima se zahvaljuju kandidatima SPS-a i aktuelnom gradonačelniku, a član Predsjedništva BiH na javnoj govornici pričao je o fizičkim obračunima s pristalicama opozicije – naveo je Traljić.

U 102 slučaja, dodao je, prisustvo funkcionera nije bilo u njihovoj nadležnosti, a na 152 događaja iznošena su predizborna obećanja.

Pored toga, Traljić je istakao da su 74 posmatrača TI BiH zabilježili i još 1.431 primjer gdje su javni resursi korišteni za izbornu promociju stranaka i kandidata i dobijanje podrške birača.

Kazao je da je evidentirano 547 slučajeva intenziviranja javnih radova u predizbornom periodu, kao i 150 primjera raspodjele posebnih podsticaja i subvencija koje se najčešće odnose na jednokratne isplate tempirane u predizborni period.

Zbog sve većeg broja slučajeva izbornih nepravilnosti, TI BiH je na pres-konferenciji predstavio i mobilnu aplikaciju Reflektor koja će od sada omogućiti i svim građanima da anonimno prijave slučajeve kupovine glasova, predizbornog zapošljavanja, oglašavanja na zabranjenim mjestima, pružanja javnih usluga u zamjenu za glas i sve druge oblike zloupotrebe javnih sredstava u izbornom procesu.

Ove aktivnosti TI BiH provodi u okviru projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije” u saradnji sa partnerskim organizacijama Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centrom za razvoj medija i analize (CRMA). Finansijsku podršku za projekt omogućila je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Vezane vijesti

TUZLA