Zabrana izvoza trupaca iz BiH još na čekanju, tek formirana radna grupa

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH formiralo je radnu grupu koja treba da sagleda mogućnosti zabrane izvoza šumskih drvnih sortimenata, tačnije trupaca, iz BiH.

“Ta radna grupa formirana je prije nekoliko dana i bavit će se pitanjem zabrane izvoza trupaca. Inicijativu su podnijele vlade Republike Srpske i Federacije BiH i sada se pokušava naći način da se taj izvoz ograniči u skladu sa sporazumima, a tu su i CEFTA i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je za Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Inače, priča o zabrani izvoza trupaca iz BiH, tačnije, o uvođenju taksi koje bi destimulisale izvoz, otpočela je još 2017. godine, kada su entitetske vlade na zajedničkoj sjednici dogovorile da otpočnu proceduru i pokrenu inicijativu da se u cilju zaštite domaćih drvoprerađivača izvoz trupaca ograniči. Poslije toga, entitetskim vladama trebalo je više od pola godina da upute inicijativu prema Vijeću ministara BiH, u kojem godinu dana nisu preduzimali ništa u vezi s tim pitanjem, tako da ni dan-danas nije jasno kada će i da li će doći do zabrane izvoza trupaca iz BiH.

“Odugovlačilo se u samom startu i niko to nije uzeo kao inicijativu. Tek prije neki dan formirana je radna grupa i tu je izgubljeno nekoliko mjeseci, bez potrebe smo izgubili vrijeme, a sada, ako se počelo raditi na tome, nadam se da će se i završiti”, rekao je Zubić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da je Vlada RS 21. juna prošle godine usvojila zaključak kojim traži od Vijeća ministara BiH da se na period od dvije godine zabrani izvoz šumskih sortimenata te da su već 4. jula taj zaključak uputili Vijeću ministara BiH, pišu Nezavisne novine.

U tom zaključku se navodi da “Vlada RS traži od Vijeća ministara da se u cilju razvoja domaće drvoprerađivačke industrije, na period od dvije godine uvede taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta i to za hrast 120 KM po toni ili metru kubnom i bukve 60 KM po toni ili metru kubnom.”