Zagrljajem protiv depresije: Sretan Međunarodni dan zagrljaja

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Kako slika govori hiljadu riječi, tako zagrljaj može ispričati cijelu priču. Dobru ili lošu. Stručnjaci tvrde da je zagrljaj svima potreban i da je mnogo koristan. Zagrljajima u određenim okolnostima iskazujemo emocije prema drugoj osobi, a imamo i mogućnost da potaknemo emocionalnu reakciju. Zagrljajem pokazujemo emocije od najranijeg doba. To čak pokazju i urađeni eksperimenti.

U tim eksperimentima Heri je mladuncima majmuna koji su rano odvojeni od majke ponudio dvije žičane lutke, na jednu je bila pričvršćena bočica s mlijekom, na drugu je bilo krzno koje je podsjećalo na krzno majke majmunice. Rezultati su pokazali da su se mladunčad približavala žičanoj majci na kojoj je bila zakačena bočica sa mlijekom samo kad su bili gladni, a da su ostatak vremena provodili u zagrljaju majke”. – kazao je doc.dr. Gabriel Pinkas, pedagog – psiholog.

Obzirom da zagrljajem izražavamo pozitivne emocije stručnjaci kažu da zagrljaj može djelovati i umirujuće. Zagrljaj je ponekad ono što nam treba puno više od riječi, i ono što govori mnogo više nego niz rečenica. Na kraju krajeva svaki pojedinac o tome može govoriti na osnovu svog vlastitog iskustva, a evo šta za naše građane znači zagrljaj.

– “Zagrljaj znači neko osjećanje koje se iskazuje preko nekog čina, u posljednje vrijeme najčešće grlim unuke. Prije sam grlio roditelje, pa poslije djevojke, pa poslije i ženu i tako”.

“Pa zagrljaj za mene znači dokaz neke emocije, dokaz da nekoga volimo i cijenimo, a najviše uživam u zagrljaju svoje mame”.

– “Pa ženu. Koga bih drugo. Psihoterapija. Kažu četiri zagrljaja minimum, 12 je potrebno danas, a može i više”.

– “Pa zagrljaj znači poštovanje prema osobi koju grliš. Čiji zagrljaj najviše volite? Pa normalno suprugin to je najvažnije”.

Zagrljaj? Razmjena pozitivne energije, darivanje ljubavi, podrška, ohrabrenje, zavisi od situacije. Najviše volim grliti sina, i volim sve i rodbinu i prijatelje, sve pozitivne ljude”.

Na Međunarodni dan zagrljaja, ove godine poklopio se i najdepresivniji dan u godini, koji se obilježava svakog trećeg ponedjeljka u januaru. Ali ove godine, najdepresivniji dan pobijedite iskrenim zagrljajima. Ipak postoje i oni koji su manje skloni grljenju, ali zagrljaj svima prija, pokazuju istraživanja.

“Neka istraživanja pokazuju da osobe koje imaju više samopouzdanja teže bližim fizičkim kontaktima, dok ih se klone one koje su malo depresivnije i osobe koje imaju manje samopouzdanja. Svaka osoba kažu stručnjaci treba naći određeni vid zagrljaja uz osobu i način koji će izazvati pozitivno djelovanje” – kazao je doc.dr. Gabriel Pinkas, pedagog – psiholog.

Danas, sutra ali i svaki drugi dan zagrlite nekoga, jer kako kažu psiholozi zagrljaj otklanja stres, depresiju, poboljšava raspoloženje i hrani vašu dušu, ali što je najbitnije, besplatan je.