15 C
Tuzla
02.06.2023.

Zajednički iftar rudara i predstavnika Vlade FBiH u jami “Omazići”

300 metara pod zemljom u jami Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići večeras je u organizaciji Općine Banovići i Uprave RMU Banovići upriličen zajednički iftar sa rudarima. Iftaru i obilasku ove jame prisustvovao je i premijer FBiH Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, te predstavnici Vlade TK.

Nakon učenja ezana oko 100 rudara druge smjene banovićke jame ”Omazići” iftarilo je sa predstavnicima Vlade Federacije BiH, Vlade TK, Općine Banovići i menadžmentom Rudnika mrkog uglja Banovići. Predstavnici vlasti i uprave na ovaj način željeli su odati čast ovim herojima, koji pored teških uslova, svakodnevno  uspješno ispunjavaju svoje radne zadatke i daju veliki doprinos za razvoj BiH.

”Prije svega zajednički iftari su posebna blagodat  Ramazana a posebno iftariti sa rudarima sa onima  koji rade, sigurno najteži posao u državi kopaju to crno zlato osiguravaju nam energetsku stabilnost je poseban doživljaj  i vidjeli smo danas da smo toplo dočekani u jami”, navodi Bego Gutić, načelnik Općine Banovići.

Direktor RMU ”Banovići” Elvir Salihović naveo je da je obilazak jame ‘Omazići’ te zajednički iftar sa komoratima iskaz dubokog poštovanja prema rudarima i svemu onome što oni jesu, što znače i onom što oni praktično rade.

Iftar sa rudarima, 300 metara pod zemljom, poseban utisak ostavio je na premijera FBiH Fadila Novalića, ističući da mu je ovo prvi put silaska u jamu i lično upoznavanje sa uslovima njihovog rada.

”Došao sam prije svega u svjetlu ovog pregovaranja, mi upravo pregovaramo oko kolektivnog ugovora, mislim da je došlo vrijeme da pomjerimo granice kada su u pitanju plate ovih ljudi. Kao što vidite rade težak posao, u tom smislu iskoristili smo i mjesec Ramazana da napravimo jedan iftar, gotovo svaku noć sam bio negdje, moram priznati da mi se ovo najviše dojmilo zato što smo 300 metara pod zemljom”, naveo je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Svoje zadovoljstvo ovom posjetom i zajedničkim iftarom iskazali su i  rudari. Sabahudin Husagić u rudniku je 33 godine, i kako je istakao za ovo vrijeme staža nije doživio ovakvu posjetu u jami.

”Nikad nije bilo ovako, ja sam imao volju i prije da to nekad bude tako i tražili smo od rukovodilaca ali nije bilo nikad, ne mogu vam opisati ovu radost”. Sabahudin Husagić, poslovođa smjene jame Omazići RMU ”Banovići”.

Pored zajedničkog iftara, predstavnici vlada imali su priliku vidjeti otkopno polje, način na koji jama radi, kao i učinjene sanacije nakon prošlogodišnjeg požara.

”Tačno otprilike prije godinu dana na ovom mjestu samo iznad 300 metara razgovarali smo kako ugasiti požar koji se aktivirao na ovom potezu, uspješno je saniran i danas smo svjedoci ponovne eksploatacije u onim količinama koje su i predviđene”, kazao je Nermin Džidić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

U vrijeme divljanja cijena eneregenata i životnih namirnica, samo cijena struje je ostala ista zahvaljući rudarima, rekao je premijer Novalić, istakavši da je vrijeme da se kroz Kolektivni ugovor oda priznanje rudarima za njihov trud i rad.

”Ne samo što smo vidjeli vrijednost naše struje koja dolazi iz ovog uglja, ne samo što je sve poskupilo, već vrijeme je da to sve ide gore, prošli smo krizu stojimo veoma dobro kao društvo u ekonomskom smislu, ne govorim o drugim aspketima. Vrijeme je da i rudari osjete dio toga”, riječi su Novalića.

Zajedničkom iftaru u jami ”Omazići” prisustvovali si i ministar za boračka pitanja TK Zoran Blagojević, te kantonalni ministar privrede Edin Duraković.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!