“Zajedno uz prijevremeno rođene bebe – gradimo njihovu budućnost!“

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Svake godine na svjetskom nivou prijevremeno je rođeno 15 miliona beba. 17. novembar obilježava se kao dan razvoja svijesti o svim izazovima sa kojima se susreće nedonošče, informisanju o djelotvornim rješenjima i o saosjećanju za članove porodice prijevremeno rođene bebe.

BiH se na međunarodnim listama nalazi na 130. mjestu sa prevalencom prijevremeno rođenih beba od 7,3 do 7,9%. Savremena medicina u neonatologiji dostigla je svoj vrhunac. Zahvaljujući mnogim preventivnim postupcima, terapijama prije i tokom porođaja kao i terapijama koje se nastavljaju u odjeljenjima intenzivne njege, danas veliki broj prijevremeno rođene djece preživljava.

“Zahvaljujući medicinskoj skrbi, tehnološkim naprecima, dobrim inkubatorima i respiratorima došlo je do značajnog povećanja broja preživjele djece. 1961. godine je 10% prijevremeno rođene djece preživljavalo a 90% umiralo.  Danas 90% preživljava a 10% umire.”, ističe prof. dr.sc. Fahrija Skokić, specijalista pedijatrije, subspecijalista neonatologije.

Još uvijek nije u potpunosti razjašnjen uzrok velikog broja prijevremenih rođenja. Poznato je da je medicinska skrb izuzetno bitna. U zemljama koje se bore sa velikom učestalošću zaraznh bolesti te  lošim zdravstvenim sistemom, postoji rizik za prijevremeni porod. Jednako problematičan je nedostatak znanja i sredstava koji bi omogućili preživljavanje prijevremeno rođenog djeteta.

“Jako je bitno ne samo u našoj državi nego i u svijetu govoriti o toj temi zato što ako gledamo finansije i svu tu brigu koja se ulaže da te bebe budu zdrave potrebno je da građani znaju koji su njihovi rizici i od kakvih bolesti te bebe mogu bolovati. Najčešće su to respiratorne bolesti i takve bebe najčešće moraju biti u inkubatoru.”, kazala je Azra Šadić, predsjednica Lokalnog komiteta u Tuzli Udruženja studenata medicine u BiH.

U fokus se ove godine stavlja podrška porodice djetetu ali i podrška zdravstva i društvene zajednice. Svi roditelji očekuju zdravo dijete, stoga ih je potrebno pripremiti prije nego vide dijete u inkubatoru koje ne može samostalno da diše. No borba ne traje samo prvih nekoliko mjeseci. Posljedice prijevremenog rođenja se često osjete tokom cijelog života.

“Sa izlaskom sa intenzivne njege poslije mjesec ili dva nije završena priča sa nedonoščadi. Njihov rast i razvoj se mora pratiti. Svjesni smo da postoje i oštećenja vida, sluha, govora i motorike tako da sa tim roditeljima zaista treba raditi i raditi.”, dodaje dr. Skokić.

Udruženje studenata medicine u BiH tradicionalno simbolično obilježava ovaj datum i podsjeća na važnost govora o prijevremeno rođenim bebama.

“Današnja aktivnost se ogleda u puštanju ljubičastih balona u znak podrške našim malim herojima koji vode tešku bitku i  nadamo se da će naši građani podržati ovu našu aktivnost da će se podići svijest o ovoj tematici i da ćemo i naredne godine obilježavati ponovo.”, poručuje Maida Čehaja, lokalna dužnosnica Lokalnog komiteta u Tuzli Udruženja studenata medicine u BiH.

Ovogodišnja tema dana je Zajedno uz prijevremeno rođene bebe – gradimo njihovu budućnost. Hotel Tuzla je večeras osvijetljen ljubičasto što je simbol malih heroja.