Zalaskom sunca u petak nastupa Nova hidžretska godina

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zalaskom sunca u petak, 30. augusta 2019. godine, prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nastupit će 1. muharrem 1441. hidžretske godine.

Medžlis Islamske zajednice Tuzla će povodom Nove hidžretske godine realizovati program koji se sastoji od niza različitih aktivnosti (posjete institucijama, mektebske kreativne radionice, džematske svečanosti, omladinska druženja i dr.).

Centralna džematska svečanost povodom Nove hidžretske 1441. godine, za područje Medžlisa Islamske zajednice Tuzla održati će se u petak, 30. augusta u tuzlanskom džematu Donja Obodnica. Svečanost će biti upriličena nakon akšam namaza (19,34 sati).

Tokom svečanosti  biti će izveden prigodan program.

Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski, uputio je čestitku povodom nastupanja Nove 1441. hidžretske godine. Evo njenog sadržaja:

Hidžra, prelazak Vjerovjesnika islama i njegovih sljedbenika iz Mekke u Medinu, iz sredine teškoga življenja u sredinu slobode, dobra, mira i prijateljstva među ljudima, nije samo povijesni događaj ograničen na jedno vrijeme i mjesto nego je to i naša trajna inspiracija na putu postizanja zadovoljstva Gospodara svjetova i u korist Njegovih stvorenja.

Čitajući i slušajući o Hidžri, svaki put iznova prepoznajemo poruke i pouke trajno utisnute na stazi islama kojom muslimani stoljećima hode slijedeći Allahovog Miljenika Muhammeda, alejhisselam.

Jedna od njih je i težnja ka temeljitoj izgradnji svakog pojedinca a time i izgradnji zdravog, pravednog društva u cjelini. U tome su naše porodice, naše džamije i sve druge institucije plemenite misije, okrilja u koja se sklanjamo i koja nas odgajaju snažno afirmirajući moralne društvene vrijednosti.

Uz našu bogobojaznost i duboku svijest, takvaluk i znanje, međusobnu podršku i saosjećanje na tome putu, neće izostati ni Allahova pomoć, ako Bog da.

U ime Muftijstva tuzlanskog i u svoje ime, svim muslimanima želim sretnu i berićetnu 1441. hidžretsku godinu. Neka nam Allah Uzvišeni u njoj daruje Svoju milost i uputu – unese mir u naše porodice i domove., poručio je Vahid – ef. Fazlović, muftija tuzlanski.