Zaraženi rudar putovao autobusom, prepolovljena proizvodnja u dva rudnika

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U jeku pandemije korona virusa rudari su radili kao da je situacija normalna. U prethodnim mjesecima nijedan rudar nije bio pozitivan na korona virus. No, nakon što je stanje prirodne nesreće ukinuto test na COVID-19 potvrdio je postojanje zaraze kod dva rudara. Zaraženi rudar sa kopa rudnika Dubrave bio je kod kuće u prethodnim sedmicama, te ovaj slučaj manje brine rudare. S druge strane zaraženi rudar rudnika Šikulje aktivno je radio.

”Što se tiče rudnika Šikulje koji je imao tri hiljade tona proizvodnju dnevno tu imamo slučaj da je radnik radio da je putovao u autobusu i tu smo mu zahvaljujući nadležmim službama, jer su tu radnici sa tri opštine doveli 65 radnika u neposredni kontakt sa zaraženim radnikom,” rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kreka.

Sada se iščekuju rezultati testiranih rudara sa kojima je zaraženi bio u kontaktu. Rudnici nisu trpili ekonomske posljedice tokom pandemije korona virusa, plate rudara nisu bile ugrožene, ali smanjenje proizvodnje brine Sindikat radnika Rudnika Kreka.

”Plate sa svim primanjima i doprinosima su bili uplaćeni na vrijeme. Da li će biti problema u narednom periodu? Sigurno da hoće. Mjere poput blokada od strane dobavljača, dugovanja mogu prouzročiti da porezna uprava blokira svaki rudnik i ukoliko do toga dođe nema te proizvodnje koja može omogućiti da zaostale dugove od 300 miliona isplaćujemo u ovoj mjeri,” rekao je Tokić.

Tako je jučerašnja prozvodnja uglja umanjena za 50% u odnosu na prethodne dane u rudnicima Šikulje i Dubrave. ”Jučerašnja i prekjučerašnja proizvodnja je bila 3,5 hiljade, a dnevna je do sada bila 6,5 i više. Sada imamo situaciju da ova dva ugljenokopa Šikulje i Dubrave su prepolovili proizvodnju. Rudnik Mramor nemamo problema standardno je. Razlog tome je nedostatak radnika, a rudnik Dubrave su bili pljuskovi i ovo nevrijeme pravi nam strahovite probleme,” dodaje Tokić.

Predsjednik Sindikata radnika Rudnika Kreka izrazio je zabrinutost zbog trenutne situacije. Posebno zbog činjenice da su se u rudnicima mrkog uglja Kreka mjere poštovale, a rudari su vodili računa želeći očuvati stabilnu epidemiološku situaciju.