Zasjedao Pododbor za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Reforme u oblasti obrazovanja te provedba mjera u oblasti zapošljavanja i socijalne politike bile su neke od tema današnjeg trećeg sastanka Pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Ovaj pododbor jedan je od sedam uspostavljanih zajedničkih tijela Evropske unije i BiH u skladu sa Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u svrhu praćenja njegove primjene.

Razgovarano je o provedi reformi u univerzitetskom obrazovanju, visokom obrazovanju i obrazovanju odraslih, zatim izradi i provedbi pravnog okvira u oblasti informacijskog društva, elektroničkih komunikacija i audiovizualne politike i medija te kapacitetima u oblasti istraživanja i inovacija.

Uime Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur-Veselinović potvrdila je novinarima da je BiH uradila mnogo toga od uspostavljanja odbora u oblasti obrazovanja usvajanjem određenih dokumenata te unapređenjem statistike.

Izdvojila je za primjer projekte koji se tiču uspostavljanje poveznice između obrazovanja i potreba tržišta rada, a usvojene su i zajedničke jezgre obrazovnih programa i njihov proces prati Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Podsjetila je da postoji i platforma koju je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH usvojilo Vijeće ministara, a koja predviđa daljnje procese reforme obrazovanja na svim nivoima kao i usvajanje standarda kada je u pitanju oblast visokog obrazovanja.

Govoreći o potrebama boljeg vođenja statistike u oblasti obrazovanja pojasnila je da broj indikatora koje agencije i zavodi za statistiku koriste nije dovoljan za objedinjene kvalitetne podatke.

– I oni imaju nedostatak ljudstva i finansijskih resursa, ali potrebno je razviti indikatore u skladu s EU standardima i onim kako UNESCO predlaže te je cilj zajednički doći do nove metodologije, obrazaca i definiranja indikatora – naglasila je.

Kada je u pitanju oblast komunikacija i medija razgovarano je o regulativi, a Čamur-Veselinović podsjetila je da je usvojena Revidirana okvirna strategija razvoja nauke u BiH do 2022. godine.

– Ostvaren je napredak i u učešću BiH u programu u oblasti istraživanja Horizon Evropske unije te je povučeno više od pet miliona eura kroz razne projekte, a napredak je primjetan i u oblastima programa Erasmus – istaknula je.

Napomenula je da je pred BiH još mnogo izazova, ali ovakvi sastanci organiziraju se na stručnom nivou, gdje se mogu čuti konkretni prijedlozi za rješavanje nekih pitanja koje BiH ima.

Sastankom je uime Evropske komisije kopredsjedavao zamjenik voditeljice Odjela za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu u Općoj upravi za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Georg Ziegler.

(RTVSlon/Fena)