Zastava NATO-a podignuta u Skoplju

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na svečanoj ceremoniji jučer je na jarbolu ispred zgrade Vlade Makedonije podignuta zastava NATO-a.

Ceremoniji je prisustvovao šef Kancelarije NATO u Skoplju Zoran Janković i predstavnici parlamenta, vlade, vojske Makedonije, diplomatskog kora, kao i vojni atašei i predstavnici vjerskih zajednica.

Nakon što je zastava NATO-a podignuta pored zastave Makedonije, makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je njegova zemlja uspjela da se sa “sporednog balkanskog kolosijeka, na kojem je čekala decenijama, vrati na glavni autoput ka Evropi”, prenosi Beta.

“Zastava NATO-a, zajedno sa evropskom i našom zastavom određuje našu i budućnost naših pokoljenja. To nije samo simbolika, to je realnost. To je nova stranica u našoj istoriji”, rekao je Zaev koji je govor završio riječima: “Da živi evropska Republika Sjeverna Makedonija, da živi Evropa, da živi NATO, da žive građani!”.

Prema njegovim riječima, Makedonija, koja će “uskoro nositi geografski precizno ime Sjeverna Makedonija”, ovih dana započinje sljedeću kompleksnu etapu izgradnje države po evropskim standardima.

“Započinjemo eru izgradnje demokratskog društva ravnopravnih građana, koji streme da osvoje evropske vrijednosti. Niko nas više neće blokirati spolja. Odlukama našeg i grčkog parlamenta pozivom članica NATO već učestvujemo u radu najmoćnijeg saveza na svijetu”, rekao je makedonski premijer.

Kako je istakao, makedonski građani mogu da budu spokojni i potpuno sigurni da završavanjem ratifikacije u parlamentima svih saveznika, njihova zemlja, “koja će uskoro nositi geografski precizno ime Sjeverna Makedonija, postaje 30. punopravna članica NATO-a sa pravom glasa”.

“Tim činom postajemo bezbjedna zemlja, postajemo svoj na svom”, rekao je makedonski premijer Zoran Zaev.

Sa pročelja zgrade vlade Makedonije u centru Skoplja juče je već uklonjen natpis “Vlada Republike Makedonije” u okviru priprema za promjenu imena države, što je obaveza iz dogovora sa Grčkom o rješavanju spora oko imena i uslov za NATO i evropsku integraciju zemlje.

(RTVSlon/Fena)