Zašto je Lovačko društvo Tuzla otkazalo Prvenstvo u gađanju glinenih golubova?

Zašto je Lovačko društvo Tuzla otkazalo Prvenstvo u gađanju glinenih golubova?

Objavio: -

Lovačko društvo Tuzla danas je obavijestilo javnost da su bili prinuđeni otkazati tradicionalnu manifestaciju 24. Otvorenog prvenstva grada Tuzle u gađanju glinenih golubova, a povodom i u sklopu obiljažavanja 2. oktobra – Dana oslobođenja Tuzle. Voje razloge danas su iznijeli na pres konferenciji za novinare održanoj u Tuzli.

 

Manifestacija Otvoreno prvenstvo grada Tuzla u gađanju glinenih golubova, iako najavljivana, ove godine nije održana, te je dolazak brojnih gostiju iz zemlje i regiona morao biti otkazan, a za to iz Lovačkog društva Tuzla krive načelnika Općine Čelić.

 

„Dva dana prije održavanja takmičenja načelnik Općine Čelić poslao je neku svoju firmu koja je to strelište zagrnula bez ikakve najave, bez ikakvog papira da je to zabranjeno, bez ikakve pravne pouke da se možemo žaliti i tako“, izjavio je Salih Terzić, predsjednik Lovačkog društva Tuzla.  

 

No, Lovačko društvo Tuzla ipak je po ovom slučaju angažovalo advokata, jer smatraju da imaju pravo na raspolaganje strelištem na staroj Majevici koje koriste već sedam godina.

 

„Mi nalazimo da se takvim njihovim postupanjem stekla obilježja bića krivičnog djela, tako da shodno tome i u tom pravcu Lovačko društvo Tuzla će svakako nadležnom tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu gdje će se tražiti i krivična odgovornost učesnika ovog događaja“, kazala je Sabina Huseinagić, pravna zastupnica Lovačkog društva iz Tuzle.

 

Kontaktirali smo i načelnika općine Čelić koji nam je kazao da Lovačko društvo Tuzla nema nikakvu ingerenciju na prostoru općine Čelić. „Nadležno ministarstvo je potpisalo ugovor sa Lovačkim društvom Vjetrenik Šibošnica, a ni u kom slučaju nisu potpisivali ugovor sa Lovačkim društvom Tuzla, kazao je načelnik, te dodao:

 

U posljednje vrijeme imali smo problema kada je u pitanju vikend naselje u neposrednoj blizini tog strelišta gdje su ljudi negodovali i zamolili me da to ostane između nas, a da ja kao naćelnik preduzmem određene stvari“.

 

Lovačko društvo očekuje procjenu učinjene im štete, te će, poručuju preko pravne zastupnice pored krivične pokrenuti i tužbu za naknadu štete koja im je, tvrde izazvana, nasipanjem zemlje na strelište.