5 C
Tuzla
04.12.2022.

Zašto je Tuzlanski kanton tek šesti u FBiH po indeksu razvijenosti?

Prihod od poreza na dohodak, stepen zaposlenosti, kretanje stanovništva, učešće starog stanovništva i stepen obrazovanja radne snage, indikatori su kojima je mjerena razvijenost kantona u Federaciji BiH za 2021. godinu. Prema takvim indikatorima, Tuzlanski kanton je tek šesti u Federaciji BiH. Ranije su, kako navode iz resornog kantonalnog ministarstva bile drugačije metodologije, pa je Tuzlanski kanton bio bolje rangiran.

”Prve dvije godine je bila drugačija metodologija, drugi su se indikatori gledali, ti su indikatori možda išli nama malo u prilog i po tim indikatorima smo bili četvrti. Kada se donijela ova Federalna Uredba koja je propisala nove indikatore, u startu smo završili na tom šestom mjestu i samo smo jedne godine, prošle godine bili na petom mjestu”ističe Erna Kusturica, pomoćnica ministra za razvoj TK.

Ekonomski analitičari navode da ovo nije dobra vijest za Tuzlanski kanton. Odlazak radno sposobnog stanovništva i nizak dohodak su indikatori koji ne idu u korist ovom dijelu BiH i guraju najmnogoljudniji kanton prema posljednjem dijelu tabele.

”Ranije smo nekada bili treći ili četvrti, šesto je zaista najdalje ikada. To ne možemo vezati za djelovanje određenih vlada ili mandatne periode, jer se radi na bazi prošle godine. Pokazalo se da je kriza imala izuzetan uticaj na Tuzlanski kanton, da se nismo baš brzo oporavili u komparaciji sa drugim kantonima i to je uticalo na još veći odlazak radno sposobnog stanovništva” kaže Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Pored odlaska stanovništva, negativan je i prirodni priraštaj stanovništva sa sve izraženijom razlikom između broja umrlih i broja novorođenih. Ono što je pozitivno u prošloj godini, a što ne ulazi u indikatore po kojima se rangiraju kantoni je povećanje izvoza.

”U protekloj godini je porastao i izvoz u TK i indeks industrijske proizvodnje”.Vitalni indeks na TK je nažalost smanjen, kao i broj studenata na 1.000 stanovnika, za razliku od broja doktora na 1.000 stanovnika, koji je povećan” kaže Erna Kusturica, pomoćnica ministra za razvoj TK.

Ono što bi sada nadležni trebali uraditi, prema riječima Čavalića, je analizirati indikatore koji pokazuju negativnu stranu, te se tome posvetiti, kako bi kanton u budućnosti imao bolju poziciju. Trenutno rangiranje, za građane ne znači mnogo, ali je praksa pokazala da ima uticaja na migracije unutar zemlje.

“Što znači, građani jednog kantona prelaze u drugi kanton, koji je bogatiji, daje više radnih prilika. Moguće je to očekivati, ako se nastavi ovakva tendencija, da će se dešavati da građani TK idu u neki drugi kanton kako bi živjeli i ostvarivali svoj dohodak” kaže Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Prema izračunu indeksa razvijenosti u 2021. godini, najbolje je rangiran Kanton Sarajevo, slijedi Zapadnohercegovački, te Bosanskopodrinjski kanton. Bolje rangirani od Tuzlanskog su i Hercegovačko-neretvanski i Zeničko-dobojski kanton. Iza Tuzlanskog kantona su Srednjobosanski, Unsko-sanski, Posavski i Kanton 10.

POSLJEDNJE DODANO