Zastupnici u Skupštini TK danas raspravljaju o Budžetu za 2021: Hoće li socijalne kategorije ostaviti bez naknada?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Zastupnici u Skupštini Tuzlanskog kantona danas će razmatrati Prijedlog budžeta TK za 2021. godinu koji garantira redovne isplate novčanih naknada demobilisanim borcima i ostalim boračkim kategorijama te minimalno povećanje plata korisnicima budžeta.

Ukoliko novoformirana skupštinska većina ne bude podržala prijedlog budžeta, Kantonalna skupština će usvojiti odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca naredne godine.

Prvi na udaru će biti demobilisani borci koji primaju egzistencijalnu naknadu. Njih više od 4.500 do sada se prijavilo za ovu naknadu.

“Ukoliko ne bude usvojen Budžet, ukoliko bude išla odluka o privremenom finasiranju to pravo neće moći biti isplaćivano putem odluke o privremenom finansiranju. Zato što je tako definisano u zakonu o budžetima u FBiH da ustvari se finansiraju poslovi, funkcije i programi srazmjerno sredstvima koja su planirana u istom periodu protekle fiskalne godine. Tog prava nismo imali u tom periodu nego je ono počelo od 01. 08. da egzistira. Dakle nema borcima isplate”, ipozorio je na jednoj od sjednica Vlade Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Za usvajanje prijedloga budžeta neophodna je podrška dva SBB-ova zastupnika – Lejle Vuković i Nedžada Hamzića. BB je podržao prijedlog budžeta na sjednici Vlade.

Život i sudbina građana, prvenstveno boraca i budžetskih korisnika sada je u rukama SBB-a. Da li će ih podići i time staviti dobrobit građana ispred stranačkih prepucavanja, znat će se danas, a sjednica je zakazana za 11:00 sati.