Zatražen pritvor za graničnog policajca zbog puštanja tri osobe u BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predložilo pritvor za Raju Kikića, osumnjičenog da je, puštajući tri osobe iz Austrije u BiH bez upućivanja na sanitarni ili zdravstveni pregled, ozbiljno ugrozio zdravlje građana.

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, osumnjičeni Kikić je pod istragom da je tražio i dobio dar kako bi, protivno zakonskim odredbama i mimo predviđenih zdravstvenih i sanitarnih procedura, na Graničnom prelazu Brčko pustio u BiH tri osobe iz Hrvatske, a prethodno su bile i u drugim zemljama zaraženim koronavirusom.

Kako je navedeno u saopćenju, osumnjičeni Kikić se branio šutnjom, a nakon ispitivanja postupajući tužilac je Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora.

“Pritvor je predložen jer je osumnjičeni svojim postupkom ozbiljno ugrozio zdravlje građana Bosne i Hercegovine, puštajući tri osobe koje dolaze iz Austrije, kao jedne od zemalja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, bez upućivanja na bilo kakav sanitarni ili zdravstveni pregled i bez važećih putnih isprava”, stoji u saopćenju.

S obzirom da se radilo o mlađim osobama sa intenzivnim društvenim kontaktima i kretanjem, navedenim postupkom osumnjičeni je prouzrokovao veliku opasnost po zdravlje i živote građana BiH, navodi se iz Tužilaštva.

Osobe koje su propuštene u BiH pronađene su i nad njima je proveden postupak u skladu sa uvedenim mjerama i odredbama o samoizolaciji.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić je suspendovao pet policijskih službenika, pripadnika Granične policije Brod, kojima je na teret stavljeno da su u noći 5. na 6. mart ove godine u više navrata od osoba koje su prelazile državnu granicu, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, a da ne izvrše službene radnje koje su bili dužni izvršiti u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli BiH, zahtijevali i primili dar – novac u neutvrđenom iznosu.

Suspenzija navedenih policijskih službenika će trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupka.

(RTV Slon/Fena)