Zatvorena premijera predstave „Na našem putu“/VIDEO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Za Udruženje „Mladi Tuzle“ i Pozorište mladih Tuzle koji već 17 godina stvaraju mjesto sigurnog odrastanja za djecu i mlade, 2020. godina ostat će upamćena kao godina najvećih izazova. To je godina u kojoj su se svi dugogodišnji uspješni programi i modeli rada s djecom i mladima morali modifikovati i prilagoditi novim uslovima življenja i rada u skladu sa mjerama zaštite od COVID 19. Prilagođeni su svi pedagoško-umjetnički programi, a kada je riječ o izvođačkoj djelatnosti, donesena je odluka da do kraja 2020. godine neće biti javnih izvođenja pozorišnih predstava i filmskih projekcija.

Tako će se 10. decembar – Međunarodni dan mladih ove godine obilježiti premijerom zatvorenog tipa. Riječ je o predstavi „Na našem putu“ nastaloj u produkciji Pozorišta mladih Tuzle u partnerstvu s Udruženjem „Front slobode“ Tuzla u okviru projekta „Spine – Inspiring youth participation and civic action in BiH“. U procesu rada i pripreme predstave uključeno je  35 mladih uzrasta od 14 do 24 godine sa područja Tuzle i Tuzlanskog kantona. Režiju za predstavu potpisuju Adnan Mujkić i Mirza Pinjić, a saradnice u radu su Amila Beširović i Amila Šećerbegović.

Rad na predstavi započet je u maju mjesecu 2020. godine kada se putem online radionica obavio razgovor sa direktnim učesnicima koji su istakli teme o kojima bi htjeli govoriti kroz pozorišnu predstavu. Upravo tada uočena je potreba da se jezikom pozorišne umjetnosti govori o temama porodice i porodičnim odnosima, patrijarhatu, sudaru stavova i generacijskom jazu između djece i roditelja, tradiciji i običajima, problemu nasljedstva i porodične imovine, posljedicama ratova na mlade, zabranjenoj ljubavi i utjecaju religije na razvoj društvene zajednice. Kao prijedlog postojećeg dramskog teksta koji se bavi sličnim temama, a koji će biti adaptiran u skladu sa potrebama direktnih učesnika, prepoznat je dramski tekst „Na Božijem putu“ autora Ahmeda Muradbegovića napisan 1936. godine. Originalni tekst se bavi položajem žene i njenom ulogom u tradicionalnoj muslimanskoj porodici s akcentom na utjecaj društveno-historijskih dešavanja na položaj žene u porodici. Autor je stvarao tipične i atipične likove, na koje uveliko utječe sredina u kojoj se rađaju, odrastaju i umiru. Akcenat je stavljao na odnos muškarca i žene, pri čemu se ženi ostavlja samo mogućnost da prihvata i pristane primjenjivati mišljenje muškarca. Upravo je to bila poveznica između originalnog djela i tema o kojima su htjeli govoriti polaznici Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle.

Premijerna izvođenja zakazana su samo za roditelje direktnih učesnika, članove tima, lidere, saradnike i asistente u radu koji će se pridržavati svih higijensko-epidemioloških mjera, dok će učesnici predstavu igrati pod maskama. Termini izvođenja predstave su:

  • Četvrtak, 10.12.2020. godine u 17.00h i 19.30h
  • Petak, 11.12.2020. godine u 17.00h i 19.30h

Ovim putem se izvinjavamo našoj publici što nismo u prilici napraviti javno izvođenje predstave. Nadamo se i čvrsto vjerujemo da ćemo sve naše predstave nastaviti igrati u 2021. godini.