26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Završen 17. festival ”Vezeni most 2020” – ”Mali Princ” prvi put u Crnoj Gori

Ovogodišnji Međunarodni dječji festival “Vezeni most”, manifestacija književnosti za djecu i umjetnosti namijenjene djecu i mladima, završen je na svečan način – uručivanjem nagrada “Mali princ” za najbolju dječiju knjigu objavljenu 2019. godine u regionu.

Uzbuđenje je bilo veće nego ikada do sada – dogodilo se prvi put u 17 godina održavanja ovog festivala da su, bodovanjem članova žirija, tri knjige na kraju imale isti broj poena. To su knjige “Djevojčica Tara i čarobno drvo”, Žarka Vučinića (Crna Gora), “Zmaj ispod Starog grada”, Krunoslava Mikulana (Hrvatska) i “Drama u podrumu gospođe Joje”, Dejana Aleksića (Srbija). Prema propozicijama sve tri knjige su ravnopravni osvajači ovogodišnje nagrade “Mali princ”. Tako, ovo najveće regionalno priznanje prvi put putuje i u Crnu Goru, crnogorskom piscu Žarku Vučiniću.

“Mali princ” je na završnoj svečanosti uručen i ovogodišnjem dobitniku za stvaralački doprinos razvoju dječije književnosti u Bosni i Hercegovini, Rizi Džafiću, književniku i dugodišnjem istraživaču u oblasti tog književnog roda, jednom od osnivača katedre za dječju književnost na Pedagoškom fakultetu u Bihaću.

Inače, za nagradu su, pored dobitnika, bili nominirani još i sljedeće knjige i autori: PRIČE ČAROBNE ŠUME, Fuada Tabaka i HVATAČ ZVIJEZDA I DRUGI SANJARI, Zejćira Hasića, (BiH), ZUBATOREPATI STVOR, Velimira Ralevića, (Crna Gora), SAN LJETNJE NOĆI, Zorana Ferića (Hrvatska) i ROĐEN KAO ZMAJ, Dragana Hamovića (Srbija).

Iako organizovan u najnepovoljnijim uslovima do sada, organizatori su ponosni da su “Vezeni most”, ne samo sačuvali od “urušavanja”, nego njegovim programima učinili da bude još čvršći i postojaniji, još vitalniji i bogatiji, da, čak i u doba opasnosti od kovida, nastavi zračiti svojim humanističkim porukama umjetnosti, optimizma, prijateljstva i međukulturne saradnje.

Svi planirani programi održani su na način kako ih je publika navikla vidjeti u proteklih 16 godina. U Bosanskom kulturnom centru održana je svečanost otvaranja Festivala i otvorena izuzetno bogata izložba ilustracija velikog majstora Omera Berbera, proveden je konkurs za literarne radove osnovaca iz regiona kojima su uručene nagrade na priredbi pod simboličnim nazivom “Oni dolaze”, u tuzlanskoj biblioteci na posebnoj svečanosti, predstavljen ovogodišnji dobitnik nagrade “Mali princ”, književnik Rizo Džafić i održan književni program pod nazivom “Veče malih prinčeva”, u kome su učestvovali dosadašnji dobitnici nagrade “Mali princ” Rizo Džafić, Šimo Ešić, Zejćir Hasić i Muhidin Šarić, u dvodnevnim programima pod naslovom “Biseri iz školjke” predstavljeno je šest novih dječjih knjiga objavljenih između dva festivala (“Biserna školjka”, Sonje Škobić, “Kad su oblaci širili jedra”, Razije Buharalije, “Hvatač zvijezda i drugi sanjari”, Zejćira Hasića, “Bila gospođa Klara”, Šime Ešića, “I kad porasteš”, Ismeta Bekrića i “Cvjetna priča”, Zdravke Marjanović), pod nazivom “Sve niče iz priče” održano je osam književnih susreta u bibliotekama Tuzlanskog kantona i Društvenom domu u Kiseljaku, gdje je priređena i “Vesela pričaonica – književna radionica” sa pjesnikom Šimom Ešićem. U tim programima, pored gore pomenutih, učestvovali su pisci Safet Berbić, Meša Đedović, Kemal Handan, Šefik Husagić, Bajruzin Hajro Planjac, Selmir Pajazetović, Fahrudin Sinanović, Nura Suljkanović i profesori Renata Bagarić, Zlatan Mujkić i dr Vildana Pečenković. Jedini program koji je organiziran i izveden online, bio je “Kreativni maraton”, koji je vodila profesorica Edukacijskog i rehabilitacijskog fakulteta u Tuzli, dr Edina Šarić. U tome, ali u već pomenutim programima, u manjim grupama uz sav oprez od opasnosti po zdravlje, učestvovali su učenici osnovnih škola Banovići, Lukavac, Srebrenik, Živinice, Područne škole Dobrnja i Srednje muzičke škole Tuzla.

Međunarodni dječiji festival «Vezeni most» se, inače, ove godine održan 17. put, jedina je manifestacija te vrste u Bosni i Hercegovini i jedna od značajnijih u regionu. Organizator je Udruženje prijatelja knjige “Mali princ” Tuzla, u raznovrsnim programskim aktivnostima i sadržajima svake godine se animira više hiljada mališana i dvadesetak umjetnika, a nagrada «Mali princ» najznačajnije je regionalno priznanje za dječiju knjigu.

Vezane vijesti

TUZLA