Završen prijemni ispit na UNTZ: Drugi upisni rok od 20. do 26. augusta

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Oko 1600 budućih studenata danas je pristupilo prijemnom ispitu na fakultete Univerziteta u Tuzli. Planiran je upis za 2045 studenata od čega se 1095 finansira iz Budžeta TK. Liste primljenih kandidata neki fakulteti su već objaili, privremene liste primljenih kandidata bit će objavljene sutra, a konačne u petak.  Pozitivna informacija jeste da je ove godine kada je u pitanju prvi ciklus studija upisan veći broj studenata u odnosu na prethodnu godinu.

“Kada su u pitanju konkursi za upis na drugi i treći ciklus studija, konkurs traje do 31. oktobra ove godine, produžili smo rok za prijavu da bismo omogućili što većem broju studenata da nastave svoj studij” – kazala je prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica UNTZ.

Današnji prijemni ispit nije se razlikovao u odnosu na prethodne godine. Broj bodova na osnovu uspjeha iz srednje škole kao i broj bodova na prijemnom ispitu, sve se zbraja. Prijemni ispit je eliminatoran, a minimalan broj bodova koji studenti moraju ostvariti je 20. Široki osmijesi na licima prekrivali su nervozu svih koji su danas pristupili prijemnom ispitu. Interesi studenata su različiti, kao i njihova očekivanja.

“Ja stvarno volim da se bavim ovim poslom, jer sam i volonter već četiri godine u nevladinom sektoru. Mene zanima web novinarstvo najviše. Od studija očekujem da imam dobre profesore koji će me usmjeriti da naučim svemu što je vezano za novinarstvo, radio, televiziju, da budem stručna nakon fakulteta, ali da i ja sebe nadograđujem raznim seminarima, treninzima” – kazala je Amina Žigić.

“Očekujem da ću dosta toga naučiti i da ću postići veći nivo komuniciranja sa ljudima i tako te stvari” – istakao je Adna Hadžimuhamedović.

 

Drugi upisni rok na fakultete Univerziteta u Tuzli počet će 20.tog i trajati do 26.tog augusta, a prijemni ispit bit će održan 3. septembra u 10 sati.