-1 C
Tuzla
01.02.2023.

Završen projekat podrške i usavršavanja slabovidnih fizioterapeuta

Udruženje građana oštećenog vida Tuzla organizovalo je danas okrugli sto ”Mogućnosti zapošljavanja slijepih i visoko slabovidnih fizioterapeuta u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama i salonima”.

Okrugli sto okupio je predstavnike udruženja slijepih osoba, slabovidne osobe i predstavnike OSCE-a. Sumirani su rezultati rada u okviru projekta koji je trajao nekoliko mjeseci, a čija je glavna svrha poboljšanje uslova življenja ove populacije i omogućavanje rada slabovidnih fizioterapeuta.

”Glavni zadatak je bio stručno usavršavanje slijepih i visoko slabovidnih fizioterapueta kako bi bili konkurentni na tržištu rada”, kaže Tifa Tučić, predsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Predavač u okviru Okruglog stola bila je profesorica u Srednjoj medicinskoj školi Tuzla Ajša Begtašagić koja je govorila o radu sa slabovidnim osobama kroz njihovo školovanje. Mnogi od članova Udruženja građana oštećenog vida Tuzla su pohađali ovu školu i stekli zvanje fizioterapeuta.

”Dolaskom učenika u školu, nisam imala nikakve razlike između učenika, njima ne treba nastavni plan i program prilagođen njima, međutim moramo se posvetiti tim učenicima da im priđemo, usljed nedostatka vida da im pomognemo da oni osjete taktilno, da pokažemo šta su to kontrakcije, šta su to regije i sve ostale znamenitosti u kineziterapiji i masaži”, ističe Ajša Begtašagić, profesorica Srednje medicinske škole Tuzla.

Upravo se i kroz školovanje ali i projekat Udruženja građana oštećenog vida Tuzla radilo na praktičnoj pripremi za rad, kako bi slabodivni fizioterapeuti savladali tehnike koje mogu primijeniti u svakodnevnom radu. Projekat je podržao Grad Tuzla.

POSLJEDNJE DODANO