5.5 C
Tuzla
09.12.2022.

Završen regionalni projekat zbrinjavanja kabastog otpada u Užicu i Tuzli

Projekat ”Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom, na teritoriji gradova Užica i Tuzle” omogućio je na području Tuzle uvođenje novog sistema prikupljanja kabastog otpada po mjesnim zajednicama.

Danas je taj projekat priveden kraju, a za njegovu uspješnu realizaciju JKP ”Komunalac” Tuzla i Centar za ekologiju i energiju, nabavili su 20 metalnih kontejnera, postavljenih na 20 lokacija u blizini kolektivnih stambenih objekata.

To se popularno zvalo Narandžasti vikend. Svaki zadnji petak u mjesecu smo postavili te kontejnere u gradu i odziv građana je bio prilično dobar”, kazao je Edin Dizdarević, rukovodilac Sektora tehničkih poslova JKP ”Komunalac” Tuzla.

Kabasti otpad prikupljan je više od godinu dana i u gradskim i u prigradskim zonama. Na samom početku, građani nisu bili dovoljno upoznati sa projektom i time šta se podrazumijeva pod kabastim otpadom. Međutim, vremenom su počeli poštovati termine u kojima se kabasti otpad prikuplja, a to se najviše pokazalo u prigradskim mjesnim zajednicama.

”Ono što je najvažnije za nas je da mo uradili edukaciju građana, informisali smo građane i zadovoljni smo odzivom građana. Ono što primjećujemo u prigradskim MZ i individualnim stanovanjima, bolje se pridržavaju sistema jer je to individualna odgovornost”, istakla je Džemila Agić, menadžerica projekta. 

”Izuzetno dobar projekat i mi se trudimo da to dobro funkcioniše, jer pravovremeno obavijestimo građane kako bi znali kada je tačno odlaganje, a ponekad i građani sami pitaju ako zaborave datum”, dodaje Maida Mehmedović, predsjednica MZ Gornja Tuzla. 

Kabasti otpad prikupljan je svakog posljednjeg vikenda u mjesecu u gradskim mjesnim zajednicama, dok je u prigradskim to bilo svakog trećeg mjeseca. Prvo prikupljanje kabastog otpada realizovano je krajem januara ove godine, a za njegovu dalju obradu JKP ”Komunalac” Tuzla nabavilo je i mobilnu drobilicu.

”Nakon sakupljenog otpada kojeg smo preuzimali od građana isti je završen na deponiji Desetine, što je podrazumijevalo nabavku mobilne drobilice koja vrši sitnjenje kabastog otpada i kao takvog ga priprema za dalju upotrebu”, ističe Dizdarević.

Ovakav projekat prvi je koji je realizovan na području naše države, stoga su i građani imali dosta nejasnoća. Realizaciju projekta sufinansirala je Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija i Bosna i Hercegovina.

”Mi smo danas svjedoci da smo uspostavili sistem odlaganja kabastog otpada u dva grada, da imamo drobilice koje melju otpad, i da imamo komunalna preduzeća koja znaju kad šta treba da urade, ali i dalje imamo velike količine kabastog otpada koji se odlaže na način koji projektom nije predviđen”, kazao je Miloš Radojević, menadžer projekta.

”Imamo izvanredne rezultate i uspjeli smo tok otpada potpuno zbrinuti i za svaku vrstu otpada smo našli način njegovog upravljanja”, istakao je Momir Milovanović, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom ”Duboko” Užice.

Na završnoj konferenciji projekta predstavljeni su realizovani projekti, te aktivnosti uvođenja sistema upravljanja kabastim otpadom u Užicu i Tuzli. Također, predstavljeni su i rezultati rada komunalnih preduzeća , ali i mogućnosti unaprjeđenja upravljanja kabastim otpadom u našoj državi.

POSLJEDNJE DODANO