Završena druga „Ljetna škola reanimacije”: Primijetan velik odziv građanstva

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Preko 300 prijava stiglo je na adresu studentskog vijeća Medicinskog fakulteta Medicus za ovogodišnju Ljetnu školu reanimacije. Ovo je drugi put da se u Tuzli organizuje ovakav projekat i jedinstven je na području našeg kantona. Ove godine zainteresovanost studenata bila je veća nego prošle godine, ali nažalost školu je moglu pohađati 150 studenata. Projekat je bio namijenjen svim studentima sa Univerziteta širom Bosne i Hercegovine.

„Studenti su prošli kroz obuku, dobit će certifikat, ali je bila prilika da i naši sugrađani saznaju sve potrebne informacije, jer sa pokaznom vježbom koju smo održali jučer na Trgu slobode, uspjeli smo pružiti pravilne informacije kako se adekvatno radi ali i da pitaju sve što ih zanima. Ono što je vrlo važno oni su mogli da praktično vide izvođenje kardio pulmunalne reanimacije što je vrlo važno jer ono što očima vidimo najbolje zapamtimo” – rekla je Edina Sejdin, PR projekta „Ljetna škola reanimacije“.

Statistika pokazuje da se tri od četiri srčana zastoja dogode kod kuće. Iz tog razloga jako je bitno da svaki pojedinac zna pravilno uraditi reanimaciju. Upravo posljednja aktivnost Ljetne škole reanimacije bila je edukacija građana o pomoći unesrećenima na mjestu događaja.

„Samim tim građanstvo se pojavilo, učestvovali su u našoj pokaznoj vježbi, pokazali su veliku zainteresovanost. Ja mislim čak da su i usvojili određena znanja što se tiče kardio pulmunalne reanimacije. Vidjeli su kako se može koristiti AED. To je uređaj koji se na većim trgovima u svijetu se već može pronaći i koristiti, ali kod nas imaju samo dva uređaja koji nisu u funkciji” – kazao je Tarik Novalić, koordinator projekta „Ljetna škola reanimacije”.

Statistike također pokazuju da se kardio pulmunalna reanimacija najčešće ne započinje do dolaska saniteta. Pretpostavke su da se građanstvo plaši da će nešto pogrešno uraditi ukoliko pristupe unesrećenom, ističe Novalić, ali najgora moguća stvar koja se može uraditi jeste ne uraditi ništa. Čak i osobe od 30 kg mogu proizvesti potrebnu silu koja je potrebna za jednu reanimaciju. Iznenadni srčani zastoj jedan je od vodećih uzroka smrti u svijetu, a masažom srca krvotok se nastavlja na vještački način. Zbog toga je neophodno da na svim mjestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi budu barem dva vanjska defibrilatora.


AED uređaj povećava šansu za preživljavanje unesrećene osobe do četiri puta. Po svjetskom standardu na svim javnim mjestima gdje je frekvenca prolaznosti veća od 1000 osoba, AED-ovi se nalaze i mogu se koristiti. Takvo pogodno mjesto u Tuzli za jedan takav uređaj su Panonska jezera, to bi bila odlična lokacija. Međutim neophodno za postavljanje AED-a jeste da imamo osobe koje ga znaju koristiti” – istakao je Novalić.

Statistički podaci pokazuju da ako je ispravno izveden zahvat reanimacije godišnje se spasi 94.000 života.