Završena ekshumacija na području Zvornika, pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na području sela Jošanica, mjesta Sejfići, općina Zvornik, proveden je proces ekshumacije posmrtnih ostataka jedne osobe.

Pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci, a naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Posmrtni ostaci su potom prevezeni u prostorije JKP „Komemorativni centar“ d.o.o. Tuzla radi daljnje sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade te uzimanja uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Ekshumaciju i rad ovlaštenih službenih osoba je koordinirao istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a na mjestu ekshumacije su bili prisutni predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), ljekar specijalista sudske medicine, pripadnici Uprave kriminalističke policije PU Zvornik, kao i potrebni radnici, uz korištenje adekvatne mehanizacije Komemorativnog centra Tuzla.

Uposlenici Tužilaštva BiH gotovo svakodnevno učestvuju u traženju posmrtnih ostataka i ekshumacijama žrtava ratnih zločina širom BiH, saopćeno je iz te institucije.