15.5 C
Tuzla
06.07.2022.

Završena prva faza gradnje Roditeljske kuće u Tuzli

Prije tačno godinu dana ideja o Roditeljskoj kući u Tuzli, koja bi trebala biti sigurno i toplo mjesto za djecu oboljelu od malignih bolesti, te njihove roditelje, prerasla je u djelo. Položen je kamen temeljac nakon čega se pristupilo građevinskim radovima na terenu. Danas, nakon godinu dana, okončana je prva faza gradnje, te potpisan ugovor za realizaciju druge faze.

Mi smo odradili dosta radova koji nekada i nisu vidljivi, od priprema, ostvarivanja potrebne dokumentacije. Ponekad su ti administrativni dijelovi posla i najzahtjevniji. Sa prvom fazom smo završili, to u biti podrazumijeva sve te pripremne radove i temelje”, istakla je Atifa Buldić – Bešić, PR Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Roditeljska kuća u Tuzli drugi je ovakav objekat u Federaciji Bosne i Hercegovine koji će olakšati roditeljima čija su djeca na intenzivnom bolničkom liječenju u UKC-u Tuzla. S obzirom na to da je objekat montažnog karaktera druga faza izgradnje podrazumijeva samu izgradnju odnosno montiranje zidova na temelj. U roditeljskoj kući moći će boraviti pet porodica istovremeno, a jedini uslov koji trebaju zadovoljiti djeca i roditelji da bi ušli u roditeljsku kuću jeste trenutačno stabilno zdravstveno stanje.

„ Roditeljska kuća će imati pet smještajnih jedinica, pet apartmana plus zajedničke prostorije.Po našim proračunima i studijama koje smo izvršili pet porodica istovremeno je sasvim dovoljno”, navodi Buldić-Bešić.

Roditeljska kuća nije samo smještaj, nego predstavlja i mirnu luku gdje će djeca koja se liječe od malignih oboljenja imati osjećaj topline doma. Pored smještaja, porodice će imati i psihosocijalnu pomoć, te pomoć tokom procesa liječenja djece oboljele od raka. Vrijednost projekta izgradnje roditeljske kuće u Tuzli je 800 hiljada KM. Vlada Tuzlanskog kantona za realizaciju ovog projekta izdvojila je 50 hiljada KM, a prema riječima glasnogovornice Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” za nesmetano funkcionisanje kuće na godišnjem nivou potrebno je duplo više.

„Za nesmetano funkcionisanje po našem proračunu oko 100 hiljada KM tako da se iskreno nadamo da ćemo ostatak sredstava obezbijediti svake godine. Imamo obećanje i od Grada Tuzla da kada se izgradi kuća da ćemo dobiti podršku za funkcionisanje i iskreno se nadamo da će i to obećanje biti ispunjeno”, kazala je Atifa Buldić – Bešić, PR Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Atifa kao jedna od roditelja koja je sedam mjeseci provela u roditeljskoj kući u Sarajevu zna koliko ona znači za porodicu, jer je zahvaljujući roditeljskoj kući imaala osjećaj doma i blizinu porodice koja je u cijelom procesu liječenja najvažnija. Također, jedna od prednosti roditeljske kuće jeste i što se djeci pruža djetinjstvo koje im je zbog liječenja prekinuto, i zapravo im predstavlja sigurno mjesto gdje se ne razlikuju jedni od drugih. Iz Udruženja navode da ukoliko sve bude teklo po planu i programu početak rada roditeljske kuće očekuje se krajem ove godine.

POSLJEDNJE DODANO