15 C
Tuzla
02.06.2023.

Završeno snimanje dokumentarnog filma „Sjene“ u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Film „Sjene“ prvi je u nizu planiranog serijala filmova o bosanskohercegovačkoj historiji, umjetnosti i kulturi, djelima i autorima koji su ostavili svoj trag u povijesti naše države od nastanka civilizacije do danas. Projekat autora Edhema – Ede Aščerića iz Udruženja „Građanska iskra“ Tuzla je već dugo u pripremi, jer za ideju vodilju ima da obuhvati svu bogatu historiju Bosne i Hercegovine i prikaže je kroz dokumentarni film, uz pomoć kompetentnih sagovornika, uvaženih profesora i doktora.

Uz pomoć, podršku i superviziju TV i filmskih umjetnika Jasmina Durakovića, Mustafe Sušića, Šefkije Sprečića, Duška Rujevića,Danie Aščerić, Zlatka Dukića, Dževdeta Tuzlića, projekat se približio realizaciji. Scenario je napisao Vahid Klopić, a tehnički dio snimanja filma povjeren je video produkciji Level Media Tuzla.

Dokumentarni film „Sjene“ režira Jasmin Jatić, iskusni režiser dokumentarnih filmova i serijala,brojnih muzičkih spotova i oficijelni videograf Sarajevo Film Festivala i Miss BiH. Mario Stjepić je direktor fotografije, a asistent iza kamere bio je mladi talentovani Adis Alić.

Glumac Elmir Krivalić u ulozi naratora će nas voditi kroz 12 (dvanaest) perioda u historiji Bosne i Hercegovine: Ilirik (Ilirija, Liburnija), Bosana – Bosna, Srednjovjekovna Bosna, Banovina Bosna, Kraljevina Bosna, Bosna / Hum, Bosanski sandžak – elajet, Bosna i Hercegovina, Republika Bosna i Hercegovina, (Deyton) Bosna i Hercegovina. Azra Patković, poznata manekenka dobila je ulogu Katarine Kosače-Kotromanić – posljednje bosanske kraljice. Za muziku u filmu zaduženi su Asim Horozić i Predrag Stanković, a kostimograf i scenograf bio je Hari Ejubović.

Posebnu pomoć pri snimanju pružilo je i osoblje Zemaljskog muzeja u Sarajevu, koji su i sami učestvovali u izradi filma. Premijeru možemo očekivati na ljeto, a detaljnije informacije će uskoro biti objavljene. Dokumentarni film „Sjene“ nastaviće se kroz TV serijal o historiji bh. gradova.

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!