Zbog dugovanja rudnika upitne isplate plata za 500 radnika firme „Rudar“

Zbog dugovanja rudnika upitne isplate plata za 500 radnika firme „Rudar“

Objavio: -

Isplata plata uposlenicima tuzlanske firme koja se bavi održavanjem industrijskih objekata rudnika dovedena je u pitanje. Preduzeću „Rudar“ pojedini rudnici duguju enormne iznose novčanih sredstava, koji ukupno iznose preko dva miliona KM. Očekuju pozitivan rasplet, u suprotnom bi mogle uslijediti negativne posljedice.

Zbog neisplaćenih dugovanja, dovedena je u pitanje egzistencija 500 radnika tuzlanske firme „Rudar“ d.o.o Tuzla. Iako je riječ o firmi koja, svojim uspješnim poslovanjem,  predstavlja primjer pozitivne privatizacije, u posljednja dva mjeseca problemi su „pokucali“ i na njihova vrata.  Ovom preduzeću tri rudnika duguju novac u ukupnom iznosu od dva miliona i 400.000 KM. Za urađen posao Kop Šikulje je ovoj firmi trebao uplatiti milion KM.

To do danas nije učinjeno. Tu je i Rudnik Mramor čiji dug iznosi 600.000 KM, a rok je takođe istekao. Tu je i Rudnik „Đurđevik“ koji pozitivno posluje i izmiruje obaveze a sada duguje 800.000 KM Rudaru. Rukovodstvu tuzlanskog Rudara obećano je da će se održati sastanak na kome će se pokušati pronaći adekvatno rješenje. „Da ne bismo morali da potegnemo za nekakvim radikalnim koracima u smislu da naši radnici izađu pred rudnike, da onemogućimo njihovu proizvodnju“, istakao je Senaid Suljić, predsjednik Sindikalne organizacije firme „Rudar“ d.o.o Tuzla. Prvenstveno se to, dodaje Sefer Mušanović, predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH, odnosi na firmu „Rudar“, koja je simbol dobre privatizacije, u kojoj su radnici uvijek ostvarivali svoja prava i koja izmiruje obaveze prema državi. Sada su, zbog preduzeća kojima za koje su obavljali poslove, došli u tešku situaciju.

Iz Rudnika „Đurđevik“ podsjećaju da je u ovom Rudniku došlo do promjene rukovodstva, odnosno prije dva mjeseca imenovan je novi direktor. „Rudnik „Đurđevik“ će izmiriti sve svoje obaveze i mislim da je upravo ovaj period oko promjene uprave Društva prouzrokovao taj zaostatak u plaćanju“, napominje Samid Butković, predsjednik Samostalne sindikalne organizacije u RMU „Đurđevik“.

S druge strane, iz Saveza samostalnih sindikata navode da je prošla godina, kada je riječ o rudarstvu u FBiH, završena poprilično pozitivno. Rudnik „Đurđevik pozitivno je poslovao, a podsjećaju da je Rudnik u Banovićima jedna od najuspješnijih kolektiva u državi. „U Rudniku „Đurđevik“ došlo je do povećanja proizvodnje, a vi znate standardno da je Rudnik Banovići kolketiv koji je jedan od najuspješnijih kolektiva u BiH“, napominje Mušanović.

S druge strane,  iz firme „Rudar“ nadaju se razgovorima sa predstavnicima preduzeća koja duguju novčana sredstva, te pozitivnom ishodu, kako ne bi došlo do toga da 500 radnika svoja prava traži na ulicama.