20 C
Tuzla
01.12.2023.

Zbog nelogičnosti i protivrječnosti u iskazima svjedoka ukinut pritvor Senadu Malkiću i Edinu Bešiću

Općinski sud Tuzla sredinom septembra prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Senada Malkića (25) iz Srebrenika i Edina Bešića (26) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Vijeće Općinskog suda Tuzla zbog  nelogičnosti i protivrječnosti u iskazima svjedoka, odbilo je prijedlog  Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona za produženje mjere pritvora za osumnjičene Senada Malkića (25) zv. ‘Danes’ iz Srebrenika  i Edina Bešića zv. “Beša (26) iz Tuzle, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode.

Podsjećamo, Tužilaštvo TK  Malkića i Bešića tereti  da su 11. septembra 2020. godine  u tuzlanskom naselju Solina osobu inicijala A.H. iz Tuzle, koja je svjedok u krivičnom predmetu koji se po optužnici ovog Tužilaštva vodi pred Kantonalnim sudom u Tuzli,  sačekali i  fizički nasrnuli na njega udarajući ga rukama i nogama u lice, glavu i  gornji dio tijela, te mu zaprijetili da pazi šta priča na sudu kao svjedok.

Po uvjerenju vijeća Općinskog suda Tuzla, iskazi svjedoka A.H. i svjedokinje L.N., koje su dali pred tužiocem 02.10.2020. godine u znatnoj mjeri sadrže niz nelogičnosti i protivrječnosti sa iskazima koje su dali u policiji 11.09.2020. godine.  Po uvjerenju vijeća, nelogično je da svjedoci dajući iskaz u policiji ne navedu da su osumnjičeni imali oružje sa sobom jer bi u tom slučaju uslijedilo svakako preduzimanje određenih radnji u cilju pronalaženja tih predmeta.

Provedenim vještačenjem vještaka sudske medicine, koj je vještačio medicinsku dokumentaciju za oštećene, nisu potvrđeni navodi svjedoka u pogledu zadobivenih udaraca. Osim toga, uz prijedlog za produženje pritvora sudu su dostavljeni presuda Općinskog suda Srebrenik, optužnica Kantonalnog tužilaštva TK, rješenje Općinskog suda Tuzla, presuda Općinskog suda Tuzla, sve bez potpisa i pečata, pa se na ovakvim dokazima, koji se ne mogu smatrati vjerodostojnim, ne može zasnivati sudska odluka.

Iz navedenih razloga vijeće smatralo da ne postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni silom, prijetnjom ili drugim oblikom prinude naveli da oštećeni da lažni iskaz jer to ne proizlazi iz dostavljenih dokaza.

Glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović je potvrdio da je sud odbio prijedlog Kantonalnog tužilaštva TK da produži pritvor osumnjičenima za još dva mjeseca. Istraga i potupak će biti nastavljena.

Vezane vijesti

TUZLA