26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Zbog porezne utaje Muhamed i Esmeralda Mešanović osuđeni na po tri godine zatvora

Kantonalni sud Tuzla je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Muhameda Mešanovića (52) i Esmeraldu Isabegović-Mešanović (45) zbog produženog  krivičnog djela porezna utaja i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po tri godine.

Podsjećamo, optužnicom ovog Tužilaštva se Mešanovići  terete da  kao saučinitelji i  odgovorna lica u firmi „Duero“  d.o.o Tuzla u periodu od početka 2011. do decembra 2015. godine, u namjeri da za firmu izbjegnu plaćanje poreza propisanih poreznim zakonodavstvom u FBiH, Poreskoj upravi FBiH nisu  dostavljali podatke  za utvrđivanje iznosa poreskih obaveza za veći broj osoba angažovanih na privremenim i povremenim poslovima u firmi.

Suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH optuženi u glavnoj knjizi firme nisu iskazali isplate izvršene fizičkim licima  te nisu izvršili obračun i Poreskoj upravi  FBiH prikazali i platitli pripadajuće poreze, doprinose i naknade  u periodu od pet godina, u ukupnom iznosu većem od 362.000 KM.

 

Nakon što sud dostavi pismeni otpravak presude ovo Tužilaštvo će razmotriti da li će se na prvostepenu presudu izjaviti žalba.

 

Vezane vijesti

TUZLA