Zbog tri pitanja, objava rezultata popisa stanovništva ”na leru”

Zbog tri pitanja, objava rezultata popisa stanovništva ”na leru”

Objavio: -

Statističke institucije u Bosni i Hercegovini imaju rok do 1. jula da objave rezultate popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini. Vremena je malo, a posla mnogo. U popis koji treba biti osnova za izradu ostalih važnih dokumenata države, uloženo je 50 miliona maraka. Među statističkim institucijama ima neslaganja, stoga se postavlja pitanje da li će Bosna i Hercegovina do 1. jula uopće znati koliko ima stanovnika. Jedno od pitanja koje se sada navodi kao problematično je kako su se djeca od godinu dana mogla sama popisati.

”Najvjerovatnije je da su to greške popisivača ili kako već, postoji gdje piše da su djeca od jedne godine davala podatke za sebe. Sporno pitanje je ostalo vezano za izbor i upotrebu probabilističke metode za izvođenje rezidenta, radi se o jednoj pomoćnoj statističkoj metodi. I ostalo je još neriješno da se riješi pitanje 40”, kaže Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH.

Prof.dr. Salih Kulenović, ekspert iz oblasti demografije ističe da ranije nije bilo problema oko objave popisa.

”Nikada nije bilo takvih problema. Ja sam koristio statističke podatke, podatke o popisu stanovništva i kao student, čak sam i kao student učestvovao u popisu stanovništva, i pratio sam popise stanovništva”, kaže Kulenović.

Iz Agencije za statistiku BiH navode da pomenuta pitanja nisu sporna za kompletan popisni materijal, već se odnose na oko 100 hiljada popisnica. Na naše pitanje, da li je moguće da se za tih 100 hiljada ponovi popis, iz Agencije daju negativan odgovor.

”Ne postoji zakonska mogućnost, to sad u ovom trenutku nije relevatno samim tim što, kada se radi popis definiše se kritični trenutak, a taj kritični trenutak je bio 30. septembra 2013. godine”, naglašava Adembegović.

Čuli smo prethodnih dana stav iz Vijeća ministara BiH, da se oni neće uključivati u ovu problematiku. No, demografi su složni da je politika već uveliko umiješala prste i u ovo važno pitanje za našu zemlju.

”Ako se vratim ja na ono moje prethodno promišljanje, onda je zaista politika ta koja je stavila svoju šapu na sve ovo, što ne bi trebalo, mislim da je to bespotrebno”, ističe Kulenović.

U Agenciji za statistiku BiH ističu da se već radi na dubinskim pitanjima iz popisnica, koja moraju biti usklađena sa zakonom i međunarodnim standardima. Iz statistikih institucija ističu da bi do kraja mjeseca trebali postići sporazum. Hoće li biti tako, vidjet ćemo u naredne dvije sedmice.