Zbor radnika Livnice čelika Tuzla: Od obećanja ništa nije ispunjeno

Zbor radnika Livnice čelika Tuzla: Od obećanja ništa nije ispunjeno

Objavio: -

Devet mjeseci nakon štrajka glađu radnici Livnice čelika Tuzla tj. Bosnia Valvesa su na birou. Firmu i pored tadašnjih obećanja niko nije kupio, proizvodnja još uvijek nije krenula, i sve su prilike da je tim istim obećanjima jedina svrha bila prekid štrajka, ali ne i revitalizacija firme i rješavanje sudbine 105 radnika.

Radnici Livnice čelika Tuzla, odnosno Bosnia Valvesa okupili su se danas u krugu fabrike. Kažu, žele skrenuti pažnju javnosti da su još uvijek tu, trenutno na Birou, ali ne još zadugo. Da im je sudbina neizvjesna, da su glađu štrajkovali uzalud, jer obećanja koja su im data u februaru, još uvijek nisu ispunjena.

”Vi znate dramu koja se odvijala zimus, štrajk glađu i ostalo, mi smo samo tražili da uđemo u zakon, da znamo ko je kriv za moje neisplaćeno potraživanje, ono je sve bila prevara samo da se zaustavi štrajk”, navodi Osman Sofić, predsjednik sindikata radnika Bosnia Valvesa.

Nermin Huremović u vrijeme privatizacije Livnice bio je zamjenik predsjednika sindikata radnika i prvi je pokrenuo pitanje podizanja tužbe protiv Drage Jurića osnivača Bosnia Valvesa, ali i Agencije za privatizaciju TK koja je izvršila neslavnu privatizaciju Livnice. Kaže da je u to vrijeme dobijao prijetnje da se okane tužbe, da su mu čak nudili i novac. Zbog cijele situacije dobio je dijabetes, a danas kao jedan od tek dva radnika koliko je na papiru uposlenika Livnice, dijeli istu neizvjesnu sudbinu svih radnika.

”Smatram da imam jednu prednost to je što ima Livnica još kapitala, i smatram da bih mogao nešto dobiti od sredstava koja su mi dužni a dužni su mi 57.000 KM, a Bosnia Valves nema svog kapitala, što je bilo njihov stečajni upravitelj je prodao. Gdje su sredstva ne znam nit su oni šta dobili i to je to, Bosnia Valves je firma u zraku, a Livnica još ima na papiru, ali šta će biti od nje to samo Bog dragi zna”, ističe Huremović.

Radnici tvrde da svakodnevno svjedoče kako kamioni u Livnicu dolaze prazni, a odlaze puni. I ono malo mašina i materijala što je ostao, rasprodaje se, a da oni ne znaju ni kome ni kako.

”Ovdje izgleda da se ide do te mjere da se ovo obezvrijedni da ove radnike koji su ostali, da ostanu na ulici bez igdje išta”, kaže Avdija Hasanbašić, radnik Bosnia Valvesa.

Avdija ima 38 godina radnog staža, a rješenjem Službe za zapošljavanje TK, na nadoknadu ima pravo 18 mjeseci. Do penzije će mu tada faliti samo četiri mjeseca, ali i 17 godina neuplaćenog radnog staža i 50 neisplaćenih plaća.