ZD Rudnici Kreka: Rudari svoj dan i ove godine obilježavaju bez ulaganja

Foto: arhiva
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Svečanom sjednicom u BKC-u Tuzla Sindikalni odbor Rudnika ”Kreka” obilježio je 21. decembar Dan rudara. Tradicionalno, svake godine na ovaj datum prisjećamo se značaja i doprinosa rudara te im na taj način odajemo zahvalnost. Posao rudara težak je sam po sebi, ali bi im se moglo olakšati ukoliko bi nadležni više radili na tome, rečeno je ovom prilikom.

Trideset devet godina Osman Ljubović zarađuje za život na površinskom kopu Dubrave. Iako su uslovi za rad u rudnicima loši, kaže da se poslije toliko godina osjeća isto. Ipak, nagradom koju je danas dobio za svoj dugogodišnji rad, okitio se pred sam kraj radnog vijeka.

”Za mene je ovo velika čast i zadovoljstvo dobiti ovu  nagradu, biti izabran kao jedan od najboljih radnika na PK Dubrave. Nju nije lako zaradtii evo vidite 39 godina ja radim i uspio sam da dobijem tu nagradu”, navodi Osman.

Situacija u rudnicima nikada nije bila idealna, naročito po pitanju finansija. Proizvodni rezultat rudnika Kreka koji  je iznosio oko dva miliona tona uglja u 2019. godini izuzetno je dobar obzirom na uslove i lošu opremu s kojom svakodnevno rade Krekini rudari. Investiciona ulaganja koja su prvenstveno trebala  iznositi 158 miliona, a kasnije  redukovana na 93 miliona KM, u konačnici su zaobišle ovaj rudnik, što se danas odražava na kompletan rad ovog rudnika, poručuje predsjednik sindikalne organizacije Zuhdija Tokić.

”Mi danas imamo situaciju da su nam rudnici dva kopa rudnik Dubrave i rudnik Šikulje kao i rudnik sa jamskom eksploatacijiom Rudnik Mramor dovedeni u situaciju da ne mogu odgovoriti zadatku i potrebama Termolektrane Tuzla a to je nekih šest hiljada tona  dnevno”, kaže Tokić.

Nedostatak investicionih ulaganja neće spriječiti da rudnik i dalje posluje, kao i prethodnih 130 godina. Snagu i vjetar u leđa Rudniku Kreka omogućila bi nabavka širokog čela za rudnik Mramor, što bi povećalo ukupne doprinose čitavog društva. Time bi bili omogućeni i bolji uslovi rada za rudare.

”Uvijek može bolje, uvijek može više, imaju redovnu platu, topli obrok, regres, premije za dan rudara, prevoz. Glavna briga Uprave rudnika Kreka je briga o sigurnosti na radu. I time se mozemo pohvaliti da u zadnje četiri godine nismo imali smrtnih slučajeva”, ističe Osman Bleković, direktor Rudnika Kreka.

Rudara, koji na težak način zarađuju svoj hljeb, ne treba se samo sjećati na njihov dan ili kada se desi neka nesreća. Za sadašnje i buduće generacije rudara, ostaje nada da će država više pažnje posvetiti ulaganju u rudnike, prvenstveno zbog same sigurnosti radnika. Ipak, pored svih tegoba sa kojima se susreću za vrijeme svog radnog vijeka, osmijeh je prisutan na licu, naročito onih koji bivaju nagrađeni za svoj doprinos.