5.5 C
Tuzla
08.12.2022.

Zdravlje djece najvažnija je karika u lancu uticaja koronavirusa

Prije tri godine kada je pandemija korona virusa pokucala svijetu na vrata, niko je nije spremno dočekao. Nedovoljno informisanosti o virusu, njegovom uticaju na zdravlje ljudi, posljedicama koje može izazvati, bili su neki od pratećih faktora tadašnje novonastale situacije.

Iako se čini da smo nakon tri godine naučili sve o Covidu, kako se djelimično zaštiti od njega, te koje su preventivne mjere zaštite, još uvijek nije poznato kakve psihičke posljedice je period straha neizvjesnosti i socijalne izolacije ostavio na sve nas, a naročiti na one najmlađe.

Zdravlje djece je svima nama najbitnije i važno je da detaljno analiziramo kako je to pandemija utjecala na zdravlje djece i sa kojim problemima se susrela i kako te probleme rješavati”, istakla je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH. 

A da bismo rješavali probleme, potrebno je znati šta ih je prouzrokovalo. Stručnjaci naglašavaju da neće svako dijete imati posljedice zbog pandemije, jer je u nekim slučajevima ona dovela i do zbližavanja članova porodice koji su duže i kvalitetnije provodili zajedničko vrijeme. Međutim, tamo gdje je došlo do negativnih pojava, situacija je drugačija.

Ono što je bitno naglasiti jeste da zbog izolacije i atmosfere koja je u tom periodu bila da je kod jednog broja došlo do povećane izloženosti nasilju u porodicu i veći broj nasilja u porodici se negativno odrazio na djecu, a naravno i gubitak rutine koja djeci treba. Nužno je da u našoj lokalnoj zajednici se krene u veću aktivnost da se opremi Odjel za dječiju i adolescentnu psihijatriju jer je sve veći i veći broj djece kojima je potrebna pomoć”, kazala je za RTV Slon prof. dr. Esmina Avdibegović, specijalistica neuropsihijatrije.

Potrebno je u kriznim situacijama kao što je bila pandemija obezbijediti uslove da se jasno i kanalisano formulišu i građanima pruže preporuke za to kako prevazići izazove sa kojima se u tom trenutku suočavaju, sve u cilju prevencije efekata koji bi se kasnije javljali”, dodaje dr. Bojan Šošić, psiholog.

Upravo iz tog razloga, odnosno s ciljem edukacije organizovan je Stručni skup pod nazivom: Za zdravlje svakog djeteta- značaj javnog zdravlja u kriznim situacijama“. Skup je organizovan u okviru Regionalnog projekta za smanjenje posljedica pandemije korona virusa na živote djece i porodica Zapadnog Balkana i Turske.

Skupom se želi postići da opća javnost, ali prije svega stručna javnost razmijeni informacije i planira za budućnost šta učiniti u novim koracima kako bi imali bolje zdravstvo i zaštićeniju djecu i odrasle”, rekao je dr. Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Pravimo jedan osvrt na posljedice koje je kovid ostavio ne samo na djecu, nego i šta smo uradili za tu djecu i šta ćemo sutra nakon kovida raditi s djecom”, istakao je dr. Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva .

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije pandemija je utjecala i na školska dostignuća djece koja su se nakon perioda izolacije teže vraćala redovnim obavezana i bilo im je potrebno vremena da se vrate na aktivnije učešće u školskim aktivnostima.

POSLJEDNJE DODANO