5.5 C
Tuzla
07.12.2022.

Zelenski traži od samita G20 da prihvati njegov mirovni prijedlog

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je svjetskim čelnicima okupljenim na samitu Grupe 20 svjetskih ekonomskih sila (G20) u Indoneziji da je sada došlo vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji u okviru mirovnog plana koji je on predložio.

Zelenski se obratio putem videolinka samitu na indonezijskom otoku Bali.

– Uvjeren sam da je sada došlo vrijeme kada se ruski destruktivni rat mora i može zaustaviti – izjavio je on, sudeći po transkriptu njegovog govora u čiji je uvid došao Reuters.

Ukrajinske snage ostvarile su pomake protiv ruske vojske u posljednjim sedmicama na istoku i jugu zemlje.

Zelenski je u ponedjeljak posjetio grad Herson na jugu zemlje, najveći grad koji su ukrajinski vojnici osvojili, obećavajući da će njegovi vojnici nastaviti s borbom sve do oslobođenja kompletnih okupiranih teritorija.

Tokom obraćanja G20, Zelenski je kazao da se rat treba okončati “pravedno i na osnovu povelje Ujedinjenih nacija i međunarodnog prava”.

Ukrajinski čelnik pozvao je i na obnovu “nuklearne sigurnosti” u nuklearnoj elektrani Zaporožje, uvođenje restrikcija na cijene ruskih energetskih resursa i širenje inicijative izvoza ukrajinskih žitarica. Također je pozvao da svi ukrajinski zarobljenici budu oslobođeni.

– Molim vas da izaberete svoj put čelništva i zajednički ćemo sasvim sigurno provesti mirovnu formulu – kazao je.

Sjedinjene Države očekuju da G20 osudi ruski rat u Ukrajini i njegove posljedice po svjetsku ekonomiju u zaključcima samita na Baliju, saopćio je ranije visoki američki zvaničnik.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov predstavlja svoju zemlju na samitu G20 nakon što je Moskva objavila da je predsjednik Vladimir Putin previše zauzet kako bi prisustvovao okupljanju svjetskih čelnika.

(RTV Slon/Fena)

https://www.facebook.com/100007211555008/videos/432157899087980/

POSLJEDNJE DODANO