32 C
Tuzla
17.07.2024.

Željeznice FBiH prošle godine prevezle osam miliona tona tereta

Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine prevezle su tokom 2021. godine 8.004.760 tona robe, što je za 272.806 tona više u odnosu na 2020. godinu kada je prevezeno 7.731.954 tona robe.

– Osnovne vrste sirovina koje Željeznice FBiH prevoze za domaće i inostrane partnere su: ugalj, koks, soda, šećer, so, pšenica, kafa, nafta, mazut, papir, drvo, petrol, koks, gips, kamen, željezna ruda, staro željezo, građevinski materijal, kao i druge vrste roba koje se prevoze u kontejnerima – rekli su za Fenu u Željeznicama FBiH.

Željeznice FBiH su, kako dodaju, osigurale nesmetano funkcionisanje energetskog sektora u BiH redovnim snabdijevanjem Termoelektrana Tuzla i Kakanj sa potrebnim količinama uglja iz rudnika u FBiH.

Također, osiguran je nesmetan protok roba u izvozu i uvozu za kompanije: Arcelor Mittal Zenica, GIKIL Lukavac, Sisecam Soda Lukavac, Natron Hayat Maglaj, Cementara Kakanj, Cementara Lukavac, Belisar-Studen Agram Brčko, Holdina Sarajevo, Hifa Oil Tešanj, Vispak Visoko, Solana Tuzla, Penny Sarajevo,  Alternativa Sarajevo, Cibos Ilijaš, Fortin Tešanj, Modernizacija Gračanica, MGV gradnja Zavidovići  i druge korisnike željezničkih usluga sa kojima imaju ugovorenu saradnju.

U putničkom saobraćaju Željeznice Federacije BiH prevezle su prošle godine 190.333 putnika, što je više za 67.755 putnika u odnosu na 2020. godinu kada je prevezeno 122.578 putnika.

– Na povećanje prevoza putnika uticalo je uvođenje nove linije Sarajevo- Pazarić, ali i činjenica da tokom 2021. godine nije dolazilo do potpune obustave putničkog željezničkog saobraćaja, kao što je to bio slučaj u proljeće 2020. godine – navode iz Željeznica FBiH.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA