Žene Srebrenice: Doživotna presuda samo djelić pravde

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na licima srebreničkih majki tokom praćenja izricanja konačne presude Radovanu Karadžiću, mogle su se vidjeti suze, tuga i žal za najmilijima koji su ubijeni tokom genocida u Srebrenici 95-te godine. Glavnog krivca za smrt njihovih članova porodica, upravo vide Karadžića koji je konačnom presudom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu osuđen na doživotni zatvor.

”Ja sam izgubila sve muške članove, samo što su mi dva brata došla. Jedan je od tih posljedica, pošto je šumom prešao i preživio, i on je umro ovdje kad je prešao”, navodi Ešefa Alić, članica Udruženja ”Žene Srebrenice”.

Članice Udruženja ”Žene Srebrenice” zadovoljne su jednim dijelom izrečene presude, u dijelu koji se odnosi na doživotni zatvor, dok u dijelu koji se tiče odbacivanja optužbe za genocid u sedam općina u BiH nisu zadovoljne. Očekivale su i vjerovale da će danas doći pravda i da će Karadžić biti osuđen najvećom kaznom.

”Jednim dijelom smo zadovoljne jednim nismo što nije osuđen i za ostalih sedam općina, jer je on u svakoj općini učestvovao u tom genocidu. Ja mislim da je genocid bio i u Zvorniku, Bratuncu, Višegradu, Foči i svim ostalim mjestima”, kaže Alić.

”Malo je to neka satisfakcija žrtvama, al mi je žao što nije uzeto u ubzir ovih sedam općina, jer i tu je strašan zločin – genocid počinjen. Drago mi je što je osuđen na doživotno”, riječi su Rejhe Avdić, članice Udruženja ”Žene Srebrenice”.

Većini članica ovog Udruženja ubijeni su mnogobrojni članovi. Mišljenja su da je bilo kakva kazna za sve ono što je činio Karadžić, odnosno naredio da se čini, zapravo mala. Njihovih najmilijih nema i dalje će živjeti s boli, a nisu optimistične ni kada je u pitanju suživot u povratničkim sredinama, jer su konstantno primjetni napadi na Bošnjake u Republici Srpskoj.

”Ja se slabo nadam, kako koji dan vidimo da nam je sve teže i teže. Vidimo sad po političarima, ko god se tamo vratio, vidjeli ste neki dan snimak momka koji je stavio zastavu. Ja nemam nade”, kaže Naza Hasanović, članica Udruženja ”Žene Srebrenice”.

Ono što im slijedi i nakon izricanja ove presude je borba za istinu i traganje za posmrtnim ostacima ubijenih članova porodica.

”Boriti se za istinu, da ovi drugi zločinci, ima ih koji nisu uhapšeni, da budu adekvatno kažnjeni za zločin koji su uradili”, navodi Avdić.